Is kunstgras brandbaar?

In verband met de veiligheid en eventuele schades wordt regelmatig de vraag gesteld; ‘Is kunstgras brandbaar?’ Onze kunstgrassen kunnen geen vlam vatten, maar het kunstgras kan wel smelten bij blootstelling aan vuur of verhitte objecten.


Brandveiligheid kunstgras

Kunstgras is veilig om binnen aan te leggen. Toch zijn er bij bepaalde evenementen, beurzen en verenigingen eisen waar men rekening mee moet houden tijdens de aanleg van het kunstgras.

In het buitenland kunnen de eisen overigens nog wel eens anders liggen dan in Nederland. Controleer dit vooraf dus goed voordat u start met het project.

Zoals aangegeven is het kunstgras van Kunstgrashuis niet brandbaar. Wanneer er ondanks dit gegeven toch nog strengere eisen zijn voor plaatsing, kan ervoor gekozen worden om het kunstgras te bezanden met kwartszand. Dit is vaak sowieso al beter, want dit beschermt de vezels, houdt deze vezels beter rechtop en houdt het kunstgras op zijn plek. Naast deze voordelen werkt het kwartszand ook nog eens brandvertragend.

Het is daarnaast ook mogelijk om het kunstgras te impregneren met een brandvertragend middel. Een nadeel hiervan is dat dit wel wat tijd nodig heeft om te drogen en beter niet nadien betreden kan worden.


Brandveiligheid maatregelen kunstgras:

  • Bezanden met kwartszand
  • Impregneren met brandvertragend middel

Al met al kan gezegd worden dat kunstgras in het kader van brandveiligheid een veilig product genoemd kan worden wat voor een grote verscheidenheid aan doeleinden gebruikt kan worden. Zowel binnen als buiten is kunstgras geschikt als veilige sport- en speelondergrond, maar ook voor de algehele sierwaarde vormt het kunstgras een welkome invulling.