Kunstgras beschadigd, hoe wordt kunstgras hersteld?

Kunstgras beschadigt niet zomaar, omdat het opgebouwd is uit stevige en erg duurzame materialen. Het kunstgras is immers gemaakt om slijtage door veelvuldige betreding en weersinvloeden te doorstaan. De gemiddelde levensduur van een kunstgrasgazon van Kunstgrashuis ligt dan ook tussen de 15 en 20 jaar.


Oorzaken van beschadigd kunstgras

Beschadigd kunstgras kan diverse oorzaken hebben. Hitte van zonlicht kan geen kwaad, wat wel kwaad kan zijn brandende/verhitte voorwerpen en open vuur. Vermijdt dus altijd contact tussen dergelijke zaken en het kunstgras. Bij zeer hoge temperaturen kan het kunstgras namelijk smelten. Het is dus raadzaam om bijvoorbeeld bij barbecues en dergelijke op te letten dat er niets heets op het kunstgras valt.


Vuurkorf - Kunstgrashuis


Verdere oorzaken kunnen liggen in zaken die voor de hand liggen, zoals stoffen die erop gevallen zijn, zoals bijvoorbeeld verf of extreem bijtende stoffen.


Zaken die in mindere mate voorkomen kunnen liggen bij huisdieren. Het kan onverhoopt gebeuren dat huisdieren zoals honden een stuk kapot getrokken hebben gezien hun bijtkracht. Dit kan overigens ook al grotendeels voorkomen worden wanneer het kunstgras op de juiste manier geïnstalleerd is. Zo zijn losliggende delen of hoeken bijvoorbeeld punten waar huisdieren hun aandacht vaak op vestigen.


Huisdieren op kunstgras - Kunstgrashuis


Hoe kan ik mijn kunstgras herstellen?

Wanneer het kunstgras beschadigd is kan het nog hersteld worden. Maar hoe kan ik mijn kunstgras herstellen, vragen veel mensen zich af. Het is afhankelijk van wat de schade precies is. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen klein en groot herstel.


Werkwijze klein herstel kunstgras

Wanneer de schade minimaal is, bijvoorbeeld wanneer men bij het afsnijden van het kunstgras langs rand teveel ruimte open heeft gelaten. In dat geval kunnen ter hoogte van het deel waar het kunstgras te ver van de rand af ligt in de lengte tussen de naden snedes gemaakt worden. Op deze manier krijgt u iets meer speling, zodat het kunstgras verder naar de rand gelegd kan worden. Na het insnijden dient het kunstgras lijmen wel met een lijmband of kunstgrastape gedaan te worden. Deze manier van herstellen is wel alleen mogelijk bij kunstgrassen die erg vol en wat langer zijn. 


Kleurbad

Wanneer de schade groter is dient het deel dat beschadigd is vervangen te worden. Wel is het belangrijk dat hierbij hetzelfde kunstgras met hetzelfde kleurbad gebruikt wordt, zodat er geen verschil te zien zal zijn tussen het bestaande kunstgras en het nieuw geïnstalleerde deel.

Elk kunstgras dat gelegd is heeft een zogeheten kleurbadnummer of batchnummer dat bij de leverancier bekend is. Dit kleurbadnummer geeft aan uit welk kleurbad het kunstgras komt. De kunstgrassoorten blijven namelijk wel hetzelfde, maar wanneer men kunstgrassen op elkaar aan zou willen sluiten kunnen er lichte kleurverschillen optreden wanneer dit kunstgrassen zijn uit verschillende kleurbaden, dit kan in meer of mindere mate zichtbaar worden. Raadzaam is daarom om bij aanleg wat meer kunstgras te bestellen dan u werkelijk nodig heeft of wat van het snijverlies achter de hand te houden, zodat u er altijd van verzekerd bent dat u het juiste kunstgras in huis heeft voor het geval er onverhoopt wat van het kunstgras hersteld dient te worden. De kleurbaden zijn namelijk na een bepaalde periode niet meer leverbaar, omdat niet eindeloos van hetzelfde kleurbad geproduceerd wordt, maar er elke keer een nieuwe oplage van een ander kleurbad komt.


Een optie die vaak bij speeltuinen voorkomt is het verlijmen van een heel andere kleur kunstgras die in een speelse vorm gesneden wordt. Op deze manier valt het vaak ook niet op dat er een deel van het kunstgras gerepareerd is, maar lijkt het net alsof dit hoort bij het speelse ontwerp van de speeltuin.


Kunstgras herstel speeltuin


Werkwijze groot herstel kunstgras

Heeft u het juist kunstgras thuis, dan kan de kunstgras reparatie beginnen. Snijdt het beschadigde deel er netjes uit, het makkelijkst is om een vierkant of rechthoekig deel eruit te snijden. Zorg bij het eruit snijden ervoor dat er geen kunstgrasvezels afgesneden worden. Het beste is dus om zoveel mogelijk van onderaf te snijden. Snijdt de te gebruiken delen netjes passend en snijd goed ‘schoon’, dit wil zeggen dat strak van onderaf langs de naden gesneden wordt zonder de vezels af te snijden.


Kunstgras reparatie - Kunstgrashuis


Bij het kleine deel kunstgras lijmen is het raadzaam om wanneer u kunstgrastape gebruikt ook lijm hierop te doen. Let wel op dat er geen lijm op de kunstgrasvezels komt, mocht dit per ongeluk wel voorkomen, dan kan er snel met een doek overheen gepoetst worden om zoveel mogelijk lijm te verwijderen. Wanneer het nieuwe deel netjes verlijmd is kan het even goed aangelopen worden, daarna is het raadzaam het deel 2 dagen te laten rusten. Na 2 dagen mag u het herstelde deel kunstgras bezanden en is het klaar om weer betreden te worden.


Conclusie reparatie kunstgras

Het herstellen van beschadigd kunstgras is mogelijk. Echter is het geen eenvoudig werkje als u hier geen handigheid in heeft. Er dient erg nauwkeurig gewerkt te worden, want het mag natuurlijk niet zichtbaar zijn dat er een stukje in gelijmd is. Al met al geldt ook hier weer dat beschadigingen het beste voorkomen kunnen worden, maar mocht het nodig zijn, dan zou met bovenstaande werkwijze het kunstgras gazon op een nette degelijke manier hersteld kunnen worden.