Kunstgras in de winter

Kunstgras is bestand tegen diverse weersinvloeden, maar dient er nu ook onderhoud gepleegd te worden als het om kunstgras in de winter gaat. De vraag is dan ook vaak, moet men kunstgras winterklaar maken? In principe is kunstgras onderhoudsvrij, er zal echter wel zoals ook bij andere duurzame materialen wat gedaan moeten worden om het materiaal in topconditie te houden.


Bladeren op het kunstgras

Wanneer de herfst zijn intrede doet gaat dit gepaard met veel bladafval. Je ziet vaak dat dit door de wind op hoopjes komt te liggen in hoeken waar de wind minder vat op heeft. Wanneer dit gebeurt is het raadzaam om dergelijk bladeren op het kunstgras niet te lang te laten liggen. Wanneer de bladeren vergaan en de restanten tussen de vezels terechtkomen zal dit namelijk een vruchtbare laag worden waar later zaden van onkruid in kunnen ontkiemen wat natuurlijk niet wenselijk is. Bladeren verwijderen van kunstgras kan het beste gedaan worden met behulp van een kunststof bladhark, harde bezem of bladblazer.


Bladafval verwijderen - Kunstgrashuis


Sneeuw op het kunstgras

Sneeuw op het kunstgras kan geen kwaad. Mocht u willen dan kunt u de sneeuw van het kunstgras verwijderen met behulp van een harde bezem of voorzichtig met kunststof sneeuwschuiver, maar niet met metalen sneeuwschuiver of schop. Hierdoor kan het kunstgras namelijk beschadigen. Wees wel voorzichtig met vegen en veeg altijd met de vleug mee, de kunstgrasvezels zullen namelijk wat stugger zijn bij lagere temperaturen en gevoeliger voor beschadiging.

Kunstgras sneeuwvrij maken door het gebruik van zout op kunstgras wordt afgeraden, omdat dit de drainagewerking van het kunstgras na verloop van tijd kan gaan belemmeren.


Kunstgras in de winter - Kunstgrashuis

 

Wanneer sneeuw gaat smelten op het kunstgras kan het wel eens voorkomen dat bij inval van de dooi het smeltwater niet goed weg kan lopen, doordat de bodem onder het kunstgras nog bevroren is. Dit noemt men zetting van de bodem. Dit is in principe geen probleem bij goede omgang met dit verschijnsel. We raden we u aan om ten tijde van deze zogenoemde ‘zetting’ niet of zo min mogelijk over het kunstgras te lopen, vanwege het feit dat hierdoor onregelmatigheden in de ondergrond kunnen ontstaan.