Mogen er objecten op het kunstgras geplaatst worden?

Kunstgras is een goede ondergrond voor diverse recreatieve doeleinden. Natuurlijk is het heerlijk om op het kunstgras te vertoeven, maar mensen vragen zich dan ook af; mogen er objecten op het kunstgras geplaatst worden?


Voorwaarden voor het plaatsen van objecten op kunstgras

Het is geen probleem om objecten, zoals speeltoestellen of zwembaden op het kunstgras te plaatsen. Wel is het raadzaam om te zorgen voor een optimale drukverdeling. Dit kan op verschillende manieren;


Kunstgras leggen op tegels

Er kunnen tegels in de onderbouw van het kunstgras verwerkt worden. Kunstgras leggen op tegels of beton kan namelijk gemakkelijk. Hierdoor zult u nooit last van deuken of verzakkingen hebben. Tegels kunnen plaatselijk geïnstalleerd worden, maar het geheel kan ook volledig bestraat worden. Men kan dan ook kiezen voor kunstgras verlijmen op tegels.


Wanneer tegels plaatselijk geïnstalleerd worden is de kans soms aanwezig dat de randen van de tegels zichtbaar worden door het kunstgras. Tegels zullen namelijk niet of in mindere mate zakken dan een onderbouw bestaande uit zand of ander materiaal. Bij langere vezels zal dit overigens minder snel zichtbaar zijn dan bij korte kunstgrasvezels


Een plaat op het kunstgras leggen

Een tweede optie is het plaatsen van een plaat op het kunstgras wanneer u iets op het kunstgras wilt plaatsen wat veel druk op een klein oppervlak veroorzaakt. Dit kan van alles zijn, zolang het de druk maar goed verdeelt. Rubberen tegels zouden hiervoor bijvoorbeeld ook geschikt zijn.


Objecten zonder drukpunten op klein oppervlak

Het is voor de hand liggend dat u natuurlijk bij voorkeur meubels of andere objecten op het kunstgras plaatst, die al van zichzelf zorgen voor een goede drukverdeling. Dat wil zeggen, kies bijvoorbeeld voor een zwembad zonder stabilisatiepoten, die in de onderbouw zouden kunnen drukken.


Wat te doen na verwijdering objecten

Na verwijdering of verplaatsing van eventuele objecten zullen de grasvezels ooit wat platliggen op de plek waar bijvoorbeeld het zwembad heeft gestaan. Deze vezels kunnen eenvoudig opgeborsteld worden met een harde bezem, zodat het kunstgras wederom een nette en natuurlijke uitstraling heeft.