Kunstgras leggen of laten leggen

Kunstgras kunt u op meerdere manieren zelf aanleggen maar natuurlijk ook laten leggen. Het leggen van kunstgras is niet heel moeilijk maar u heeft er wel tijd en enige handigheid voor nodig. Welk kunstgras moet u leggen, wanneer kunt u kunstgras leggen, welke materialen heeft u nodig en waar dient u rekening mee te houden zijn de belangrijkste vragen.


Wanneer kunt u kunstgras leggen?

Vaak wordt er gedacht dat het kunstgras enkel bij mooi weer gelegd kan worden. Dat is niet helemaal waar. Zelfs in de winter is het mogelijk om een mooi kunstgrasveld aan te leggen. Echter wanneer er sprake is van vorst in de grond wordt het lastig om de ondergrond egaal te krijgen. Daarnaast kan veel regenval de aanleg ook belemmeren zo als het verlijmen of bezanden van het kunstgras. Het bezanden wordt lastig, omdat het kwartszand niet gemakkelijk te verdelen is en slecht in de onderlaag van het kunstgras kan komen. Dit komt omdat het kwartszand dan door het vocht aan de vezels blijft plakken.


De soorten kunstgras leggen

Door de jaren heen zijn er grote ontwikkelingen geweest in de soorten kunstgras. Veel soorten hebben bijvoorbeeld een mosdraad tussen het kunstgras waardoor het er zeer realistisch en natuurlijk uitziet. Voor het kunstgras leggen maakt de soort niet zoveel uit. Natuurlijk kunstgras leggen ze meestal op een onderlaag van witzand, menggranulaat, lava of stabidrain. Witzand kan gebruikt worden, maar bij veelvuldig en intensief gebruik kan er beter gekozen worden voor een ietwat stevigere onderbouw zoals een menggranulaat. Dit voorkomt dat er deuken en verzakkingen in de onderbouw komen. Voor klei of veengrond is het raadzaam om een drainerende onderlaag te gebruiken die ook voldoende stevigheid geeft. Materialen die hier geschik voor zijn, zijn stabidrain of lava. 


De aanleg bij een kunstgras sportveld is anders dan die van een natuurlijk kunstgras gazon. Vaak wordt een stevige onderbouw gebruikt die bestand is tegen intensieve sportsessies. De onderlaag bestaat veelal uit een dikke laag lava, stabidrain of menggranulaat.

Ook ziet sportkunstgras er anders uit dat natuurlijk kunstgras. Sportkunstgras ziet er namelijk niet uit als echt gras, ook is het leverbaar in een verscheidenheid aan kleuren waar zelfs nog soms patronen in gemaakt worden. Ook is er op kunstgras sportvelden meer kwartszand nodig om het geheel netjes op zijn plaats te houden. Dit kan uiteenlopen van 7 kg tot 25 kg per m² afhankelijk van de soort kunstgras die gebruikt is.


Kunstgras leggen en snijden

Met een stanleymes kunt u elk type kunstgras snijden zodat het passend wordt. Langs bestrating en betonbanden kan veelal van bovenaf gesneden worden. Let hierbij op de je het mes strak tegen de rand blijft houden en goed het kunstgras dat je eraf snijd weg blijft trekken, zodat je ziet wat er gebeurt. Soms kan het mes namelijk de stiknaden gaan volgen en onverhoopt weglopen van de rand. Bij muren en andere objecten dient er vaak ook van onderaf gesneden te worden, ook hier is het belangrijk dat u elke keer niet te ver van de rand gaat. Wanneer er naden gemaakt dienen te worden, dan kan dit op éénzelfde manier. Probeer de stukken goed op elkaar in te snijden. In een dergelijk geval dienen bij lengtenaden beiden zijden strak langs de stiknaad 'schoon' gesneden te worden, bij kopse naden is dit niet nodig, wel is het handig als beide stukken recht zijn al is dit niet noodzakelijk. Wanneer lengte naden aan elkaar gelegd dienen te worden zullen ze nooit precies tegen elkaar gelegd worden, dit wordt niet gedaan, omdat er dan een te grote hoeveelheid vezels op een kleiner oppervlak ligt.


Kunstgras verlijmen

Het kunstgras verlijmen is geen moeilijke taak, wel is het een zaak dat dit met uiterste nauwkeurigheid gebeurt. Er mag namelijk absoluut geen lijm op de vezels terechtkomen en éénmaal verlijmd zal het niet meer loslaten. Het verlijmen kan met verschillende materialen gedaan worden. Er wordt gebruik gemaakt van kunstgrastape, lijmband, kit, of twee componentenlijm. Iedere manier heeft zijn voor en nadelen. Veelal de meest gebruikte manier is kunstgrastape die vaak nog wordt versterkt door er kunstgraskit overheen te verdelen. De kunstgrastape zal absoluut niet plakken wanneer deze vochtig wordt, de lijm daarentegen zal juist zelfs beter hechten wanneer deze lichtvochtig is.


Onderhoud na het leggen van kunstgras

Onderhoudsvrij kunstgras, zo wordt het genoemd en zo is het ook eigenlijk. Wel zijn er altijd wat zaken die u kunt doen, zodat het kunstgras langer mooi blijft. Wanneer er bladeren op kunstgras liggen is het altijd goed om deze tijdig te verwijderen. Mocht het blad zich ergens ophopen en gaan rotten, dan kan dit een sliblaag gaan vormen in het kunstgras, die plantaardige restmateriaal zal vanzelfsprekend weer een goede voeding zijn voor diverse onkruiden en mossen. Het verwijderen van bladeren kan gedaan worden met behulp van een bladblader of harde bezem. Het voordeel van een bladblazer is het feit dat dit een zeer snelle en effeciente methode is. Het kunstgras vegen zal met een harde bezem iets minder snel gaan dan met een bladblazer, daarentegen kun je wel als je toch aan het vegen bent meteen de vezels weer mooi recht vegen. Zo sla je twee vliegen in één klap! Het is sowieso raadzaam om het kunstgras periodiek even een keer op te vegen, zodat de vezels mooi rechtop blijven staan. Het ene kunstgras gaat sneller plat liggen dan het andere kunstgras. Dit zit hem vooral in de materialen die gebruikt zijn, of er kwartszand ingeveegd is en het ligt aan de vorm die de indivuele vezels. Dat laatste speelt een grote factor wanneer u het juiste kunstgras wilt kiezen voor de doeleinden die u voor ogen heeft. Wanneer u veel over het gazon loopt is het raadzaam geen kunstgras te kiezen dat een platte vezel heeft, maar kunstgras met een vorm in de vezel. Deze vorm zorgt er namelijk voor dat de vezet weer sneller opspringt. Er zijn diverse wormen denkbaar met elk hun eigen eigenschappen. De ene vorm is weer zachter en de andere vorm is weer veerkrachtiger. Meer handige informatie over kunstgras vindt u in de kennisbank.

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?