Kunstgras kunt u ook zelf leggen!

U wilt het kunstgras zelf leggen? Een beetje handigheid en inzicht is daarbij wel gewenst. Hieronder leest u welke materialen u nodig heeft en welke werkzaamheden u dient uit te voeren. 

  

Hoe leg je kunstgras?

Kunstgras zelf leggen - Kunstgrashuis 

1. Gereedschap om kunstgras leggen

Om het kunstgras zelf te leggen heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:


  • kunstgras
  • onderdoek / geovliestextiel doek
  • stanleymes
  • reserve mesjes
  • kunstgraspinnen
  • hamer
  • bezem

eventueel:


  • kunstgrastape / lijmband
  • kunstgraskit / twee-componentenlijm
  • kwartszand

2. Stabiele ondergrond

Allereerst is het zeer belangrijk om een goede stabiele en egale onderond te hebben alvorens het kunstgras gelegd kan worden. U wilt immers niet dat het kunstgras gaat verzakken. Op de pagina kunstgras ondergrond leest u daar alle informatie over.

3. Onderdoek plaatsen

Door het kunstgras onderdoek (ook wel geotextiel of geovlies doek genoemd) te plaatsen, behoudt u een stabielere oppervlakte door de optimale drukverdeling. Tevens komt onkruid niet door het kunstgras en beschadigen de kunstgrasvezels niet.


Zorg ervoor dat het onderdoek de volledige onderbouw bedekt en zo dicht mogelijk tegen de bestrating of omsluiting ligt. Wanneer u meerdere banen heeft dient u +/- 10cm te overlappen. Met een stanleymes snijdt u eenvoudig het onderdoek op maat.


Door tijdelijk iets op het onderdoek te leggen of nat te sproeien voorkomt u dat het wegwaait wanneer u naar de volgende stap gaat.


4. Kunstgras zelf aanleggen
kunstgras leggen

Wanneer u zelf het kunstgras gaat leggen in de tuin en van plan bent dit te gaan uitrollen, dan is het belangrijk om te letten op de vleugrichting ofwel schuinstand van de vezels in het kunstgras. Deze dient richting het terras of althans richting de plek waar u het meeste vanaf kijkt te liggen, dit geeft het mooiste resultaat. Zorg ervoor dat u rondom een kleine overlapping heeft, zodat dit naderhand afgesneden kan worden. 5 cm per kant is in de meeste gevallen voldoende. Op deze manier kunt u het geheel netjes en strak insnijden tegen omringende delen, zoals bestrating of tuinmuren.


5. Kunstgras verlijmen
kunstgras leggen verlijmen

Als u meerdere stukken kunstgras aan elkaar dient te lijmen, dan zult u de twee stukken eerst 'schoon' moeten snijden. Met het stanleymes haalt u 1 a 2 stiknaden in de lengte eraf. Let hierbij goed op dat u aan de onderkant langs de stiknaad snijd en met de richting van de vezels mee. Hierdoor snijd u geen kunstgrasvezels af, dit is erg belangrijk. Leg de stukken naast elkaar met ongeveer 2 a 3 millimeter speling tussen de stukken in. Het is raadzaam om tussendoor even te kijken of de naad mooi is en een keer tegen de vezels in door het gras te strijken met uw hand, zodat u kunt zien of de naad mooi weg valt als de vezels in elkaar vallen.

Met de kunstgrastape kunt u de stukken aan elkaar plakken. Voor een extra sterke verbinding kunt u tevens kunstgraskit gebruiken op de kunstgrastape.


Als u meerdere stukken kunstgras achter elkaar dient te plakken, moeten beide stukken exact recht op elkaar gesneden te worden. Snijd hierbij ook weer aan de onderkant van het kunstgras en houdt uw mes in de richting van de vleug. Zo snijdt u geen kunstgrasvezels af. Doe dit voorzichtig centimeter na centimeter. Vervolgens kunt u het kunstgras aan elkaar plakken zoals ook hierboven beschreven staat.


6. Kunstgras snijden
kunstgras leggen en snijden

Nadat het kunstgras goed op zijn plek ligt en verlijmd is, kunt u de randen gaan snijden om het geheel passend af te werken. Heeft u een bijvoorbeeld een verhoogde bloembak of een muur aan de rand staan, snijdt het kunstgras dan aan de onderkant centimeter voor centimeter op maat. Wanneer u rondom een bestrating of opsluitband heeft staan, dan kunt u het kunstgras van bovenaf op maat snijden. Houdt uw mes strak tegen bijvoorbeeld de bestrating en met een zagende beweging snijdt u het kunstgras af. Het is belangrijk dat u altijd een scherp met gebruikt. Het mes moet tijdig vervangen worden, omdat het snel bot wordt bij het snijden langs bestrating.


7. Kunstgraspinnen installeren
kunstgras leggen en verankeren

Op de hoeken van het kunstgras kunt de kunstgrashaken erin slaan met een hamer of achterkant van het mes. Hierdoor blijft het kunstgras beter op haar plek liggen en waait het niet op. Daarnaast is het voor kinderen of huisdieren lastiger om het kunstgras op te tillen.


8. Kunstgras bezanden
kunstgras leggen en bezanden

Het bezanden van uw kunstgras gazon is niet noodzakelijk, maar het word wel aangeraden. De grasmat wordt niet alleen zwaarder, waardoor het minder snel verplaatst of wegwaait, maar het kwartszand zorgt tevens voor een betere ondersteuning aan de kunstgrasvezels. Met andere woorden, de kunstgrasvezels blijven beter rechtop staan. Ook zal het kunstgras minder snel slijten wanneer het bezand is.


De hoeveelheid kwartszand die gemiddeld ingestrooid dient te worden is voor kunstgras in een particuliere tuin bij normaal gebruik minimaal zo'n 6 kilo per vierkante meter. Kwartszand wordt veelal geleverd in zakken van 25 kilo per stuk. Hoe intensier het gebruik van het kunstgras des te meer kwartszand geadviseerd word. Daarnaast speelt de vezelhoogte van het kunstgras ook een rol. Hoe langer het kunstgras is, des te meer kunstgras er ingeveegd dient te worden.


Veeg of borstel het kunstgras eerst omhoog door tegen de vezel in te vegen. Vervolgens kunt u het kwartszand over het gras strooien. Door daarna intensief te vegen ziet u het zand niet meer liggen. U hoeft niet bang te zijn dat u het kwartszand mee uw huis in loopt. Doordat het kwartszand zich volledig nestelt in de onderste laag van het kunstgras en volledig opgesloten wordt door de kunstgrasvezels zal het er niet zomaar meer uit gaan.


Met behulp van deze handleiding kunt u wanneer u nauwkeurig werkt zelf een prachtig kunstgrasveld aanleggen. Wij adviseren u graag over de soorten kunstgras voor uw tuin. Tevens kunnen wij u ondersteunen en uitleg geven betreffende het aanleggen van uw kunstgrasgazon.


Mocht u na het lezen van deze instructie de aanleg niet zelf willen realiseren en wilt u het kunstgras laten leggen uitbesteden? Kunstgrashuis kan u in dat geval voorzien van een professioneel aangelegd gazon.


Veel gestelde vragen


Wanneer kunt u kunstgras leggen?

Vaak wordt er gedacht dat het kunstgras enkel bij mooi weer gelegd kan worden. Dat is gelukkig niet helemaal waar. Zelfs in de winter is het mogelijk om een mooi kunstgrasveld aan te leggen. Echter wanneer er sprake is van vorst in de grond wordt het lastig om de ondergrond egaal te krijgen. Daarnaast kan veel regenval de aanleg ook belemmeren zo als het verlijmen of bezanden van het kunstgras. Het bezanden wordt lastig, omdat het kwartszand niet makkelijk te verdelen is en slecht in de onderlaag van het kunstgras kan komen. Dit komt doordat het kwartszand dan door het vocht aan de vezels van het kunstgras blijft plakken.

Meer over kunstgras laten leggen 


De soorten kunstgras leggen

Door de jaren heen zijn er grote ontwikkelingen geweest in de soorten kunstgras. Veel soorten hebben bijvoorbeeld een mosdraad tussen het kunstgras waardoor het er zeer realistisch en natuurlijk uitziet. Voor het kunstgras leggen maakt het type niet zoveel uit. Natuurgetrouw kunstgras leggen wij meestal op een onderlaag van wit zand, menggranulaat, lava of stabidrain. Wit zand kan gebruikt worden, maar bij veelvuldig en intensief gebruik kan er beter gekozen worden voor een ietwat stevigere onderbouw zoals een menggranulaat. Dit voorkomt dat er deuken en verzakkingen in de onderbouw komen. Voor klei, leem of veengrond is het raadzaam om een drainerende onderlaag te gebruiken die ook voldoende stevigheid geeft. Een materiaal zoals lava is hier zeer geschikt voor.


De aanleg van een kunstgras sportveld is anders dan die van een natuurlijk kunstgras gazon. Vaak wordt een stevige onderbouw gebruikt die bestand is tegen intensieve sportsessies. De onderlaag bestaat veelal uit een dikke laag lava, stabidrain of menggranulaat.

Ook ziet kunstgras om op te sporten er anders uit dat natuurgetrouw kunstgras. Sportkunstgras ziet er namelijk niet uit als echt gras, daarnaast is het leverbaar in een verscheidenheid aan kleuren waar zelfs nog soms patronen in gemaakt worden. Ook is er op kunstgras sportvelden meer kwartszand nodig om het geheel netjes op zijn plaats te houden. Dit kan uiteenlopen van 7 kg tot 25 kg per m² afhankelijk van het type kunstgras wat gebruikt wordt.
 

Meer over soorten kunstgras

 

Kunstgras leggen en snijden

Met een stanleymes kunt u elk type kunstgras snijden zodat het passend wordt. Langs bestrating en betonbanden kan veelal van bovenaf gesneden worden. Let hierbij op de je het mes strak tegen de rand blijft houden en goed het eraf gesneden kunstgras weg blijft trekken, zodat je ziet wat er gebeurt. Soms kan het mes namelijk de stiknaden gaan volgen en onverhoopt weglopen van de rand. Bij muren en andere objecten dient er vaak ook van onderaf gesneden te worden, ook hier is het belangrijk dat u elke keer niet te ver van de rand snijdt. Wanneer er naden gemaakt dienen te worden, dan kan dit op éénzelfde manier. Probeer de stukken goed passend op elkaar in te snijden. In een dergelijk geval dienen bij lengtenaden beiden zijden strak langs de stiknaad 'schoon' gesneden te worden. Bij kopse naden is dit niet nodig. Wel is het handig als beide stukken recht zijn, al is dit niet noodzakelijk. Wanneer lengte naden tegen elkaar gelegd dienen te worden zullen ze nooit precies tegen elkaar gelegd worden. Dit wordt niet gedaan, omdat er dan een te grote hoeveelheid vezels op een kleiner oppervlak ligt wat de naad juist zichtbaarder maakt.


Kunstgras verlijmen

Het kunstgras verlijmen is geen moeilijke taak, wel is het een zaak dat dit met uiterste nauwkeurigheid gebeurt. Er mag namelijk absoluut geen lijm op de vezels terechtkomen en éénmaal verlijmd zal het niet meer loslaten. Het verlijmen kan met verschillende materialen gedaan worden. Er wordt gebruik gemaakt van kunstgrastape, lijmband, kit, twee componentenlijm of zelfs combinaties daarvan. Iedere manier heeft zijn voor en nadelen. Veelal de meest gebruikte manier is kunstgrastape die vaak nog wordt versterkt door er kunstgraskit overheen te verdelen. De kunstgrastape zal niet goed plakken wanneer deze vochtig wordt, de lijm daarentegen zal juist zelfs beter hechten wanneer deze lichtvochtig is.

Meer over kunstgras verlijmen


Onderhoud na het leggen van kunstgras

Onderhoudsvrij kunstgras, zo wordt het genoemd en zo is het ook in grote lijnen. Wel zijn er altijd wat zaken die u kunt doen, zodat het kunstgras langer mooi blijft. Onderhoudsarm zou daarom ook een goede bewoording zijn.

Wanneer er bladeren op kunstgras liggen is het altijd raadzaam om deze tijdig te verwijderen. Mocht het blad zich ergens ophopen en gaan verteren, dan kan dit een sliblaag gaan vormen in het kunstgras Dit plantaardige restmateriaal zal vanzelfsprekend weer een goede voeding zijn voor diverse onkruiden en mossen. Het verwijderen van bladeren kan gedaan worden met behulp van een bladblader of harde bezem. Het voordeel van een bladblazer is het feit dat dit een zeer snelle en efficiente methode is. Het kunstgras vegen zal met een harde bezem iets minder snel gaan dan met een bladblazer, daarentegen kun je wel als je toch aan het vegen bent meteen de vezels weer mooi recht vegen. Zo sla je twee vliegen in één klap! Het is sowieso raadzaam om het kunstgras periodiek even een keer op te vegen, zodat de vezels mooi rechtop blijven staan. Het ene kunstgras gaat sneller plat liggen dan het andere kunstgras. Dit zit hem vooral in de materialen die gebruikt zijn, of er kwartszand ingeveegd is en het ligt aan de vorm die de indivuele vezels. Dat laatste speelt een grote factor wanneer u het juiste kunstgras wilt kiezen voor de doeleinden die u voor ogen heeft. Wanneer u veel over het gazon loopt is het raadzaam geen kunstgras te kiezen dat een platte vezel heeft, maar kunstgras met een vorm in de vezel. Deze vorm zorgt er namelijk voor dat de vezet weer sneller opspringt. Er zijn diverse vormen denkbaar met elk hun eigen eigenschappen. De ene vorm is weer zachter en de andere vorm is weer wat veerkrachtiger. Meer handige informatie over kunstgras vindt u in de kennisbank.

Meer over onderhoud van kunstgras

 
 

Projecten

Hier vindt u een aantal voorbeelden van de door ons gerealiseerde projecten. Kunnen wij u ook inspireren?