Kwartszand

Wanneer het kunstgras gelegd is wordt er veelal geadviseerd om het geheel te voorzien van kwartszand. Maar wat is nu kwartszand? Kwartszand is geen gewone zandsoort, maar onderscheidt zich in veel opzichten van de andere zandsoorten. Dit is dan ook de reden dat dit het enige type zand is dat gebruikt mag worden voor kunstgras bezanden. 

Wat is kwartszand?

Kwartszand is een zuivere zandsoort die een ronde korrel heeft. De korrelgrootte die voor kunstgras gehanteerd wordt is zo’n 0,2 tot 1mm. Kwartszand wordt zelfs gebruikt in zwembadfilters en als ondergrond in aquarium, omdat het een erg schone zandsoort is die zijn losse structuur behoudt. 


Waarom met kwartszand bezanden?

Kunstgras mag zoals besproken alleen met kwartszand bezand worden, ook wel infillzand genoemd. Waarom met kunstgras bezanden zult u denken, nou zoals eerder aangegeven heeft deze zandsoort een ronde korrel, dit zorgt ervoor dat het goed in het kunstgras wegzakt. Het is namelijk belangerijk dat het kwartszand volledig in de onderlaag komt. Het wordt dan omsloten door het kunstgras, waardoor het er niet meer uit kan waaien. Zelfs wanneer u het kunstgras ondersteboven zou leggen zou nog steeds het grootste deel van het kwartszand in het kunstgras blijven zitten. Men zal geen hinder ondervinden van het kwartszand in kunstgras, omdat het omsloten wordt door de kunstgrasvezels.


Het is belangrijk dat geen andere zandsoort gebruikt wordt. Dit kan het kunstgras namelijk beschadigen, omdat het scherpe vormen heeft. Daarnaast zakt ander zand niet goed in het kunstgras waardoor de kans bestaat dat het in de bovenste delen blijft zitten. Dit kan het kunstgras een grauw uiterlijk geven.