Kwartszand

Wanneer het kunstgras gelegd is wordt er veelal geadviseerd om het geheel te voorzien van kwartszand. De functie van dit kwartszand is het verstevigen van de individuele grasvezels, zodat deze beter rechtop blijven staan. Daarnaast zorgt het gewicht van het kwartszand ervoor dat het kunstgras perfect op haar plek blijft liggen.


 

Hoeveelheid kwartszand

Qua hoeveelheid kwartszand die we dienen te gebruiken spreken we over zo’n 5 kg per vierkante meter afhankelijk van de uiteindelijke doeleinden van het kunstgras. Hoe intensiever het gebruik des te hoger de hoeveelheid kwartszand dient te worden tot een maximum van 25 kg per vierkante meter voor sportvelden(afhankelijk van het type kunstgras).


Kwartszand in de onderlaag

Kwartszand is een zandsoort die een ronde korrel heeft.

De korrelgrootte die voor kunstgras gehanteerd wordt is zo’n 0,2 tot 1mm. Deze zandkorrels verdwijnen na invegen van het kunstgras volledig in de onderlagen, zodat men hier geen last van ondervindt. Het zand wordt volledig omsloten door de grasvezels. Naast het feit dat het zand goed in de onderlaag van het kunstgras komt, zal het nadien ook niet zomaar eruit gaan. Zelfs wanneer u het kunstgras ondersteboven zou leggen zou nog steeds het grootste deel van het kwartszand in het kunstgras blijven zitten.