Kunstgras tapijt - Buitentapijt voor verschillende doeleinden

We zien het tegenwoordig steeds vaker in Nederland en omliggende landen, buitentapijt. Maar wat is dat buitentapijt nu eigenlijk? Waar kan ik het kopen en hoe weet je wat een kwaliteitsproduct is?  In dit artikel geven we antwoord op bovenstaande vragen en proberen we aan de hand van toepassingen ook jou te inspireren om meer kleur en sfeer in je tuin te brengen!

Kunstgras tapijt - Buitentapijt voor verschillende doeleinden

Wat is buitentapijt?

De gekleurde stukken buitentapijt kunnen in vrijwel alle vormen gesneden worden waarbij geen enkele toepassing te gek is. Buitentapijt is iets wat we steeds vaker zien in Nederland. Door een gekleurd buitentapijt op je terras of vlonder te (laten) leggen, fleur je direct de gehele uitstraling op en geniet je eindelijk van jouw buitenruimte. Roze, geel en antraciet zijn veel gebruikte kleuren maar zeker niet de enige. Zo’n beetje alle kleuren kunnen gekozen worden. Wist je dat er zelfs een variant is met een ‘teak’ look?

Buitentapijt is eigenlijk niets meer dan gekleurd kunstgras wat inzetbaar is voor vele doeleinden. De huidige trend, waarbij we de sfeer van een binnenruimte naar buiten doortrekken is perfect geschikt voor een buitenkleed. Doordat buitentapijt ook geschikt is voor vochtige omstandigheden, kunt u buitentapijt ook rondom uw zwembad, jacuzzi of hottub laten installeren. Met de kleur(en) die u kiest kunt u uw buitenverblijf zoals tuinkamer, serre of patio meer sfeer brengen.


Waar kan buitentapijt voor gebruikt worden?

Veel gebruikte toepassingen zijn:


 • Rondom het badhuis, zwembad, jacuzzi of hottub
 • In een nautische omgeving zoals het dek van een boot
 • Serre en buitenkamers
 • Balkon en terras
 • In de voortent of onder de luifel
 • Speelkleed
 • Patio en overkapping
 • Rode loper
 • Gekleurde droogloop mat

Buitentapijt balkon


Misschien merk je het al een beetje. De toepassingen zijn vrijwel eindeloos! We zien dan ook regelmatig grensverleggende creaties. Wat denk je van buitentapijt tegen het plafond of als bekleding op je (DIY) tuinset?!


Toch eindigt het buitengras dat wij verkopen vaak op een balkon. Dat komt omdat het leggen van buitentapijt relatief eenvoudig is en op deze manier snel voor een fris aanzicht zorgt. Nummer 2 op de lijst is buitentapijt op de camping! Door de grote variatie aan kleuren, is er vrijwel altijd een kleur te vinden die goed past bij jouw voortent of luifel. Dankzij de goede drainerende eigenschappen van het buitentapijt, droogt buitentapijt vele malen sneller dan een ondergrond met grondzeil én heb je veel minder last van stof.Hoe wordt gekleurd kunstgras gelegd/ gekleurd kunstgras leggen.

Wanneer wij buitentapijt installeren, maken wij altijd gebruik van een geovlies textiel. Dit doek zorgt ervoor dat de ondergrond stabieler blijft, doordat druk verdeeld wordt. Daarom wordt er vaak gesproken van drukverdelend doek. Daarnaast voorkomt dit doek dat de onderkant van het kunstgras beschadigt raakt. Wij kunnen buitentapijt leggen op veel verschillende vlakke ondergronden zoals:


 • Hout
 • Beton
 • Tegels

Als wij buitentapijt installeren op een ondergrond zónder vaste vorm zoals gazon, aarde of zand adviseren we om een onderbouw te realiseren. Precies zoals we doen bij de aanleg van kunstgras.


Meer informatie over het lagen leggen van kunstgras leest u op de pagina Kunstgras zelf leggen.


Buitentapijt oranje


Gaat u zelf buitentapijt leggen?

De aanleg van buitentapijt is niet moeilijk wanneer u beschikt over een paar rechterhanden en het juiste gereedschap. Wat u zeker nodig heeft;

 • Afbreek mes (met reserve messen)
 • Meetlint
 • Waterpas of rechte lat
 • Pen/stift/potlood
 • Geovlies textiel
 • Buitentapijt / gekleurd kunstgras

Snijd eerst het geovlies textiel op maat met het afbreekmes. Je mag 5 á 10 centimeter afstand houden van de randen. Door voorzichtig de gewenste vorm uit het buitentapijt te snijden kun je je stuk kunstgras langzaam passend maken. Vervang tijdig het mesje om een scherpe snede te houden en gebruik voor rechte lijnen de waterpas.


Tip! Om te voorkomen dat het kunstgras verschuift tijdens het snijden, kun je het buitentapijt tijdelijk verzwaren met zware voorwerpen zoals een met water gevulde emmer.


Wanneer je niet over de juiste materialen of vaardigheden beschikt, kun je de aanleg van jouw buitentapijt beter uitbesteden. Je bent daardoor verzekerd van de juiste aanpak waardoor het eindproduct vaak mooier wordt. Dit geldt ook voor het maken van een goede onderbouw. Bij Kunstgrashuis zijn wij expert in de aanleg van buitentapijt en kunstgras, waardoor u optimaal kunt genieten van uw nieuwe buitentapijt.


Buitentapijt terras


Nog heel even over buitentapijt

Net zoals bij ieder ander tapijt worden de kunststof vezels door een backing (of rug) geweven. Deze backing houdt de vezels bij elkaar en zorgt voor de stabiliteit van het buitentapijt. Hoe dichter de steken met vezels bij elkaar staan, hoe voller de mat is. Als de vezels wat langer zijn, spreken we van een dichte mat. Dit verschil kun je op blote voeten erg goed voelen. Natuurlijk worden er bij een hogere dichtheid meer grondstoffen gebruikt, dit is vrijwel altijd terug te vinden in de prijs. Vergelijk dus niet alleen prijzen, maar zeker ook de vezelhoogte, aantal steken en indien mogelijk het gewicht.


Kunstgrashuis biedt buitentapijt aan in verschillende varianten zo bestaat ons assortiment bijvoorbeeld uit een 28 mm vezelhoogte maar bijvoorbeeld ook een variant met 10 mm hoogte. We adviseren het hoogpolig buitentapijt op plaatsen die minder intensief betreden worden. Het laagpolig buitentapijt is uitstekend te gebruiken waar intensiever gelopen wordt. Dit buitentapijt voelt heerlijk zacht aan en is leverbaar in zowel opvallende en frisse kleuren als in meer neutrale kleuren zoals antraciet of beige! Daarnaast bieden we een heel erg zacht laagpolig buitentapijt aan wat terrasplanken imiteert, deze variant noemen we de ‘Teak’. De Teak wordt veel gebruikt op het dek van schepen maar ook op terrassen of balkons. 


Bij Kunstgrashuis verkopen we alléén kwaliteitsproducten die in Europa geproduceerd worden zonder gebruik van chemische en/of giftige stoffen zoals lood en cadmium. Daarnaast bieden we standaard garantie op uv-stabiliteit én het loslaten van de vezel.Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?