Hoe wordt kunstgras vastgelegd?

Een vraag die wel eens door mensen gesteld kan worden is; Kan kunstgras weg waaien en hoe wordt kunstgras vastgelegd? Dit is een vraag die goed is om te stellen, u wilt natuurlijk niet dat uw mooie gazon weg waait of verschuift.


Kunstgras is van zichzelf al relatief zwaar van gewicht. Hoe hoger de vezels en hoe dichter de vezels op elkaar staan, des te zwaarder het kunstgras is. Ondanks het gewicht van het kunstgras zelf is het raadzaam toch maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat het kunstgras niet kan verplaatsen, kleine verplaatsingen kunnen zelfs al plooien in het gazon tot gevolg hebben wat natuurlijk geen mooi beeld geeft. Hieronder treft u een opsomming van een aantal maatregelen die getroffen zouden kunnen worden;



Kunstgrasankers installeren

Kunstgrasankers zijn een soort pinnen die door het kunstgras in de onderbouw geslagen worden. Deze worden altijd langs de randen en op de hoeken geplaatst. Wanneer de ankers geplaatst zijn wordt deze volledig omsloten door de kunstgrasvezels. Op deze manier worden de kunstgrasankers onzichtbaar en zal men er geen hinder van ondervinden.


Kunstgrasankers - Kunstgrashuis



Bezanden met kwartszand

We adviseren eigenlijk om altijd kunstgras bezanden met kwartszand. Dit kwartszand geeft voldoende gewicht aan het kunstgras waardoor het goed op zijn plaats blijft liggen, daarnaast beschermt het de kunstgrasvezels en zorgt het ervoor dat de kunstgrasvezels goed rechtop blijven staan. Men zal ook van het kwartszand geen last hebben, omdat het kwartszand zich onder in het kunstgras nestelt en volledig omsloten wordt door de kunstgrasvezels.


Omsluiten met kantopsluiting

Het omsluiten met kantopsluiting wordt eigenlijk altijd geadviseerd, dit heeft meerdere functies. De onderbouw kan namelijk beter aan getrild worden en er zullen geen verzakkingen aan de randen optreden. Ook zal er geen vuiligheid onder het kunstgras komen en natuurlijk zal het kunstgras niet op kunnen waaien. Wat we vaak doen is het kunstgras minimaal zo’n 1 cm onder de omringende kantopsluiting of bestrating leggen, zodat het gras zelf hier mooi overheen valt. Kantopsluiting kan bestaan uit diverse duurzame materialen, beton, natuursteen, hardhout, metaal of kunststof. Zowel flexibele als rechte kantoplsuiting is leverbaar, zodat zowel gebogen als rechte contouren gecreeërd kunnen worden.

 

Kunstgras kantopsluiting - Kunstgrashuis


Verlijmen op de opsluitbanden

Er kan gekozen worden voor kunstgras verlijmen op de omringende opsluitbanden. Dit is iets wat veel in speeltuinen gedaan wordt, zodat kinderen het kunstgras niet op kunnen tillen. Dit is echter niet noodzakelijk om het geheel op zijn plek te houden, maar kan als extra maatregel gebruikt worden. Nadeel van deze optie is echter wel dat de opsluitbanden bij sommige kunstgrassoorten met kortere vezels zichtbaar kunnen worden door het kunstgras heen, omdat de onderbouw vaak nog wat gaat zetten wat de opsluitbanden natuurlijk niet doen.


Kunstgras opsluiten in bestrating

Naast het verlijmen op de banden is het ook mogelijk om het kunstgras wat langer te laten en over de opsluitbanden heen te klappen waarna de bestrating er tegenaan gewerkt wordt. Op deze manier is het altijd opnieuw los te halen zonder dat het kunstgras beschadigt.