Waaruit bestaat kunstgras?

Kunstgras is opgebouwd uit diverse materialen, maar waaruit bestaat kunstgras nu precies. Om dit goed te kunnen beschrijven gaan we eerst naar de basis. Het kunstgras is namelijk opgebouwd uit verschillende onderdelen, die samengevoegd zijn tot één geheel.


Kunstgras backing

De kunstgras vezels worden altijd vastgezet in een zwarte onderlaag, deze onderlaag wordt ook wel backing genoemd. De vezels worden hierin vast gestikt, dit stikken noemt men kunstgras tuften. De backing is opgebouwd uit latex, dit houdt de kunstgrasvezels stevig op zijn plek en voorkomt dat deze loslaten. Er zijn verschillende kwaliteitskenmerken als het gaat over de backing, er zijn namelijk kunstgrassen met enkele backing en er is kunsgras met dubbele backing verkrijgbaar. Alle kunstgrassen bij Kunstgrashuis hebben een dubbele backing, hierdoor zal het kunsgras niet zo snel krimpen als wanneer er een enkele backing wordt gebruikt.


Kunstgrasvezels

Kunstgrasvezels kunnen uit twee soorten materialen opgebouwd zijn, polyethyleen en polypropyleen. De wat langere vezels zijn veelal opgebouwd uit polyethyleen. Dit materiaal voelt zacht aan en zorgt ervoor dat het kunstgras soepel blijft, daarnaast is dit materiaal goed bestand tegen diverse weersinvloeden zoals warmte en koude.

 Kunstgras vezels - Kunstgrashuis


Een andere stof waar het kunstgras uit opgebouwd is wordt polypropyleen genoemd. Dit materiaal wordt veelal gebruikt voor de kortere krulvezels, ook wel mosdraad genoemd. Deze krulvezels zijn wat stugger, maar houden het kunstgras goed rechtop, waardoor het veerkrachtiger wordt. Dit is belangrijk, want hoe veerkrachtiger het kunstgras is des te langer de levensduur van kunsgras zal zijn.De grondstoffen latex, polyethyleen en polypropyleen zijn stoffen die een lange levensduur hebben, dit maakt dat kunstgras tot de duurzame tuininrichtingen behoort. Daarnaast bevat kunstgras van Kunstgrashuis geen schadelijke stoffen, alle kunstgrassen voldoen namelijk aan de EN71-norm wat inhoudt dat het geen giftige of schadelijke substanties afgeeft aan haar omgeving.