Is kunstgras duurzaam?

Kunstgras staat bekend als een zeer duurzaam product, er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor de duurzaamheid van een product of materiaalsoort. Deze factoren hebben direct of indirect een uitwerking op het milieu. 


Levensduur kunstgras

Wat betreft levensduur wordt onderscheid gemaakt in diverse soorten kunstgras, die geschikt zijn voor verschillende soorten gebruik. Hierbij is de levensduur van het kunstgras afhankelijk van het uiteindelijke gebruik ervan.


Levensduur kunstgras voor sportdoeleinden

Kunstgras voor sportdoeleinden zal altijd een kortere levensduur hebben dan kunstgras dat in een particuliere tuin gelegd wordt. De reden hiervoor is logisch te verklaren, ondanks het feit dat sportkunstgras erg slijtvast is, worden deze kunstgrassen dermate intensief gebruikt dat de levensduur verkort wordt. Door de hoge mate van frictie zal kunstgras voor sportdoeleinden gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar meegaan.


Sport kunstgras - Kunstgrashuis


Levensduur kunstgras voor sier en recreatiedoeleinden

Kunstgras dat in de particuliere tuin gelegd wordt heeft een natuurlijke uitstraling. De vezels zelf zijn nog altijd erg slijtvast, maar er wordt meer gewerkt met verschillende soorten vezels. Onderin het kunstgras zit vaak een bruine krulvezel en de rest van het kunstgras bestaat uit groene vezels. Dit om het uiterlijk van echt gras meer na te bootsen. De levensduur van dergelijke soorten kunstgras zal bij goede kwaliteit zo’n 15 tot 20 jaar zijn.

 

Verlenging van levensduur kunstgras

De levensduur van kunstgras wordt langer bij het juiste onderhoud en de juiste maatregelen;


  • Kwartszand invegen (dit beschermt de vezels en houdt ze goed rechtop)
  • Water (bij hockeyveldjes, gaat slijtage tegen en zorgt voor het juiste baleffect)
  • Schoonhouden (voorkomt dat onkruid, mos en vuiligheid zich tussen de vezels nestelt)
  • Opborstelen (zorgt ervoor dat de vezels mooi rechtop blijven staan)
  • Gebruik van de juiste tuingereedschappen (bladblazer, kunststof bladhark of harde bezem)

 

Locatie van productie kunstgras

Om de mate van duurzaamheid te bepalen is het belangrijk om te weten waar het kunstgras geproduceerd is. Een indirecte factor die hierbij een grote rol speelt is namelijk de CO2-uitstoot die grootschalig transport over lange afstanden met zich mee zou brengen. Het kunstgras dat Kunstgrashuis levert is echter enkel van Nederlandse fabrikage, Nederland staat immers voorop als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstgras. Doordat we enkel Nederlands kunstgras leveren staan we niet alleen voorop in de beste kwaliteit, maar vindt er er ook nagenoeg geen impact op het milieu door CO2-uitstoot ten aanzien van het transport plaats. 


Kunstgras kan gerecycled worden

Kunstgras recyclen kan op twee manieren. Enerzijds kunnen oude kunstgrasvelden met behulp van een uitklopmachine vrij van zand of vuiligheid worden gemaakt en elders opnieuw gelegd worden. Anderzijds kan het kunstgras van de latex onderlaag gescheiden worden waarna het hergebruikt kan worden.


Duurzaam kunstgras - Kunstgrashuis


Kunstgras leidt tot besparing

  • Kunstgras is onderhoudsvrij, daarom zal er in tegenstelling tot bij een echt gazon niet gemaaid, bemest en besproeid hoeven te worden. Op deze manier wordt er dus niet alleen bespaard op water, maar ook op CO2. Productie van mest veroorzaakt namelijk een CO2 uitstoot, om over de ritjes naar de winkel nog niet gesproken te hebben. Daarnaast zal een automatische grasmaaier op benzine ook CO2 uitstoot tot gevolg hebben.

Grasmaaier


Kunstgras is vrij van schadelijke stoffen

In tegenstelling tot kunstgrassen die uit Aziatische landen afkomstig zijn wordt het kunstgras van Kunstgrashuis in Nederland geproduceerd. Het is dus gegarandeerd vrij van schadelijke stoffen.


Conclusie

Zoals u ziet is ons kunstgras duurzaam. Wel hangt deze duurzaamheid af van diverse factoren, die deze duurzaamheid tot stand brengen. Dit wil dus niet zeggen dat elk type kunstgras duurzaam is, dit hangt allemaal af van de manier van produceren en de locatie waar het geproduceerd wordt. Wanneer er rekening gehouden wordt met deze factoren bent u verzekerd van een duurzaam kunstgras gazon, waar u nog lang plezier van zult hebben!