Kunstgras laten leggen

U wilt het kunstgras laten leggen door ons? Wij leggen u precies stap voor stap uit hoe we te werk gaan wanneer wij deze werkzaamheden voor u uitvoeren.

Het begin van de aanleg is afhankelijk wat de huidige situatie is. Het kan zijn dat de plaats waar het kunstgras komt te liggen nog niet gereed is om direct te kunnen beginnen. Hieronder leggen we het stappenplan uit, zo ziet u stap voor stap waar u rekening mee dient te houden.

Stappenplan (kunstgras laten leggen)

 1. Tuin opmeten
 2. Aanlegprijzen en offerte aanvragen
 3. Bezoek aan huis
 4. Voorbereidingen
 5. Kantopsluiting plaatsen
 6. Ondergrond voor kunstgras
 7. Drukverdelenddoek plaatsen
 8. Kunstgras leggen
 9. Bezanden en invegen kunstgras
 10. Oplevering en uitleg
 11. Garantie

Tuin opmeten

Wanneer u kunstgras in de tuin wilt is het vanzelfsprekend dat de juiste hoeveelheid kunstgras gekocht wordt. Daarom dient de tuin opgemeten te worden. In eerste instantie doet u dit zelf of u maakt een schatting, zodat de offerte die u gaat aanvragen natuurlijk wel overeenkomt.


Om een de tuin op te meten heb je de volgende materialen nodig:

 • Papier en potlood of een tekenprogramma
 • Meetlint of rolmaat
 • Rekenmachine

Tuintekening maken

Begin met het schetsen van de tuin, dit kan zowel op papier als digitaal. Probeer de vormen van de tuin goed te tekenen, zodat de maten die u er bij gaat zetten ook realistisch zijn. Dit geeft de tuintekening een duidelijk beeld voor u, maar ook voor ons.


Met een meetlint of een grote rolmaat kunt u de tuin, waar u het kunstgras wilt laten leggen, prima opmeten. Begin op één punt in de tuin en meet eerst de grote lengtes. Eventuele uitsparingen in het toekomstige gazon kunnen als laatste op gemeten worden.


Wanneer de tuintekening klaar is kunt u de vierkante meters bepalen. Dit gebeurd door de lengte te vermenigvuldigen met de breedte L x B = m². De totale vierkante meters heeft u nodig tijdens het aanvragen van de offerte op onze website. Het opmeten van de tuin is nu klaar.


tuintekening


Aanlegprijzen en offerte aanvragen

Op onze prijzenpagina vindt u het overzicht van kosten en mogelijkheden voor het laten aanleggen van kunstgras. Vervolgens bepaalt u welke type kunstgras het beste bij u past. Op de pagina assortiment vindt u een uitleg van de soorten. Heeft u een keuze gemaakt, dan kunt u daarna een offerte aanvragen. De offerte is bij ons altijd geheel vrijblijvend!

Vrijblijven kunstgras offerte aanvragen

Bent u er nog niet uit? Bekijk onze prijzen 

Bezoek aan huis

Wanneer u geïnteresseerd bent in onze prijsopgave, dan komen we vaak eerst nog even naar u toe om een definitieve offerte op te stellen. Daarbij willen we u graag een duidelijk beeld laten zien van onze soorten kunstgras die u kunt laten leggen.


Tijdens het bezoek aan huis leggen we u de stalen kunstgras voor. Deze hebben een afmeting van zo'n 1,5 bij 1,5 meter. Zo geeft het een realistisch beeld, en kunt u goed vergelijken. We leggen de voor- en nadelen van elk type kunstgras uit en adviseren over de soorten die het beste bij uw gebruik en wensen passen.


Uiteraard willen we zo spaarzaam mogelijk zijn met kunstgras en achteraf geen verassingen hebben tot het op maat gesneden kunstgras. We meten daarom altijd de tuin voor u na. Ooit is een kleine aanpassing in de tuin een stuk voordeliger op de offerte. We proberen het snijverlies dus altijd zoveel mogelijk te beperken.


Voorbereiding op het kunstgras leggen

Wanneer wij het kunstgras komen leggen, kunnen we verschillende situaties tegenkomen.


 • Er is nog een oud gazon dat wij dienen te verwijderen
 • Bestrating of tegels die nog verwijderd en afgevoerd moeten worden.
 • Er is een ondergrond van witzand aanwezig
 • Of zelfs beplanting en bomen die nog in de weg zitten

Daarnaast kan de route naar de tuin nog wel eens een goede voorbereiding nodig hebben. Stel je voor dat we via trappen of door het huis de tuin moeten bereiken. Dit gaat niet altijd zo gemakkelijk, omdat we met zware kruiwagens en overig materieel te maken hebben.


Afplakken van de kamer

Wanneer we het kunstgras komen leggen en we moeten door het huis, dan raden we aan om het een en ander af te plakken zodat we zo min mogelijk vies kunnen maken of beschadigen.

Daarnaast is het belangrijk dat de kunstgrasrol in de tuin kan komen. De rol is 4 meter breed,  en heeft een aardig gewicht. Vergelijk het met een tapijtrol, maar dan van gras.


Kantopsluiting plaatsen

Om het kunstgras goed op zijn plek te laten liggen is het belangrijk dat het gras opgesloten zit. Hiervoor kunnen we verschillende materialen gebruiken. Het belangrijkste van de kantopsluiting is dat het solide is en zich niet gaat verplaatsen in de grond. Een paar kleine steentjes als kantopsluiting is dan ook niet voldoende.

Wij werken veelal met kantopsluiting zoals betonbanden in het grijs of antraciet. Kunststof kantopsluiting ook wel Ecolat genoemd is ook mogelijk. Deze materialen zijn sterk en hebben een lange levensduur.


betonband antraciet


Bij het plaatsen van zowel betonbanden als kantopsluiting dienen we een hoogte uit te zetten. We spannen hiervoor een draad van het begin tot het einde. Zo hebben we overal de zelfde hoogte en loopt het in éénzelfde lijn. Dit kunnen we met een laser of waterpas controleren. De betonbanden worden op dezelfde hoogte geplaatst als het niveau waarop we het kunstgras leggen. We graven de kantopsluiting dus in de grond. Zo zit het strak in de grond en blijft het op zijn plek staan.


Ondergrond voor kunstgras

Om de tuin voor te bereiden op het leggen van kunstgras dient er minimaal een stabiliserende en waterdoorlatende ondergrond van 5 tot 10 centimeter aanwezig te zijn. Deze zogeheten onderbouw willen we egaal en strak hebben, zodat er geen kuilen of bulten in het toekomstige kunstgrasveld zijn dat u door ons laat aanleggen.


Goede waterdoorlatende en stabiliserende ondergrond zijn:

 • Betonmix
 • Menggranulaat
 • Witzand
 • Stabidrain
 • Granulight
 • Lava

Alle bovengenoemde grondsoorten hebben de eigenschap dat ze water goed door laten. Dit wilt u graag hebben, zodat het geen modderpoel gaat worden. Deze materiaal soorten kunnen we goed aan trillen met een trilplaat om een harde ondergrond te creëren waar u het kunstgras door ons op kunt laten leggen. Uiteraard kunt u het kunstgras ook zelf leggen. Daarvoor hebben we een handige pagina gemaakt waar u alle tips en trucs vindt om het kunstgras zelf te leggen.


Ondergrond egaliseren met een waterpas en laser

Met een waterpas en/of laser kunnen we heel precies de oppervlakte gladstrijken. Daarbij maken we graag gebruik van een grote waterpas, dit werkt makkelijker, nauwkeuriger en sneller. Vaak komen we hoekjes tegen waar we met een grote waterpas niet uit de weg kunnen om de ondergrond te egaliseren. We gebruiken dan een kleinere waterpas. In combinatie met een laser kunnen we de hoogtes uitzetten en werken we van punt tot punt naar het juiste niveau. Een laser gebruiken we vaak bij wat grotere tuinen.


ondergrond egaliseren


Drukverdelenddoek plaatsen

Een drukverdelend doek is, zoals de naam het al zegt, een doek dat de druk doet verdelen. Zo worden er geen kuilen in het de ondergrond gelopen en kunt u met een gerust hart een stoel op het kunstgras plaatsen. Maar dit is niet de enige functie van het doek. Het zorgt er tevens voor dat er geen onkruid door het gras kan komen.  En door de zachte structuur van het drukverdelend doek beschadigd het de stiksels van het kunstgras niet. dit doek is van essentieel belang wanneer u kunstgras laat leggen.


Het drukverdelend doek, ook wel geovlies genoemd wordt geleverd op rollen van 210 cm breed. Dit rollen we uit en snijden we met een stanleymes op maat. Telkens wanneer we een strook onderdoek naast elkaar leggen zorgen we voor een overlapping. Zo zijn we er zeker van dat we te allen tijde het drukverdelenddoek onder het kunstgras hebben liggen.


Kunstgras leggen

Wanneer alle voorgaande punten gedaan zijn, kunnen we starten met kunstgras laten leggen. Hiervoor houden we rekening met de vleugrichting van het gras. Dit houdt in dat we de vleug van het gras richting de plek leggen waar u er het meest van kunt genieten. Tenzij natuurlijk anders is afgesproken. Sommige soorten kunstgras die we leggen hebben een vleugrichting die nauwelijks verschilt vanaf een andere kijkrichting. Ideaal dus wanneer u uw tuin vanaf meerdere punten wilt bekijken.


De rol wordt vooraf op maat gesneden, zodat we niet met te grote stukken hoeven te tillen om de rol in de tuin te krijgen. Daarnaast zorgt het ervoor dat we in de tuin zelf meer ruimte hebben om het direct goed te leggen.


Wanneer het kunstgras op zijn plek ligt en er twee of meerdere stukken die aan elkaar gemaakt dienen te worden, dan gaan we dit verlijmen. Maar voor we het verlijmen moeten we zorgen dat het precies goed op elkaar aansluit. Dit kost vaak wat tijd en werk om het goed te verschuiven om zo een eventuele lijmnaad nauwelijks zichtbaar te maken. Wanneer we er zeker van zijn dat het kunstgras goed ligt leggen we wat zakken zand erop, zodat het niet meer gaat verschuiven.

Om een goede verbinding te maken gebruiken we een lijmband in combinatie met één of twee componentenlijm. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van het kunstgrasveld.


kunstgras verlijmen


Wanneer het verlijmen gebeurd is gaan we het kunstgras rondom passend snijden. Dit doen we door met een stanleymes het kunstgras van onder- of bovenaf op maat te snijden.  Als alles gesneden is, zijn we bijna klaar met de aanleg. We gebruiken kunstgraspinnen op de hoeken van het gras, zodat het verankerd zit aan de ondergrond. Afhankelijk van uw wens bezanden we na het laten leggen het kunstgras met kwartszand.


Bezanden en invegen kunstgras

Als u kunstgras heeft laten leggen in uw tuin raden we aan om het gras te bezanden. Het bezanden van het kunstgras gebeurt met kwartszand. Dit ondersteunt de vezels van het gras waardoor het beter rechtop blijft staan. Het kunstgras hoeft u op die manier net wat minder te borstelen. Daarnaast verzwaart het uw kunstgrasgazon waardoor het nog beter blijft liggen op zijn plek.


Wat is kwartszand

Kwartszand wordt dus gebruikt voor het laten leggen en om het kunstgras in te vegen. Kwartszand is een speciaal soort zand. De korrels van het zand zijn namelijk rond in plaats van kristalvormig. Hierdoor is het zand niet scherp en beschadigt dit niet de vezels.


Oplevering en uitleg

We ruimen al het afval op en leveren de tuin veegschoon op. Wat grotere stukken snijafval laten we bij u, hiermee kunnen we in de toekomst stukken herstellen mocht er onverhoopt iets met het kunstgras gebeuren. U kunt zich voorstellen dat wanneer er een barbecue op het kunstgras plaatst er brandplekken komen. Met de reststukken zouden we dit altijd nog kunnen herstellen. Maar tijdens de oplevering geven we u een uitleg, zodat u weet wat wel en niet mag met uw kunstgras.


Nadat u het kunstgras heeft laten leggen raden we aan om nog minimaal 24 uur van het gazon af te blijven. Verlijmingen kunnen uitharden en het gras kan zich stabiliseren op de ondergrond.


Garantie

Wij geven minimaal 10 jaar garantie op het kunstgras. Hiervoor ontvangt u van ons een garantie certificaat. Het loslaten van de vezels en het verkleuren van het kunstgras valt onder de garantie. Wij gebruiken namelijk enkel de hoogste kwaliteit garen dat Europees geproduceerd is.


Benieuwd wat het gaat kosten wanneer u het kunstgras laat leggen door Kunstgrashuis? Neem dan contact met onze klantenservice op, vraag een vrijblijvende offerte aan of maak een afspraak voor een bezoek aan onze showtuin of aan huis.