Een zwembad op het kunstgras plaatsen

In de zomerperiode willen veel mensen verkoeling zoeken in hun eigen tuin. U zou onder een sproeier kunnen gaan staan, maar u kunt natuurlijk ook besluiten om heerlijk in een zwembad op het kunstgras te vertoeven. Maar kan dit eigenlijk wel, is een vraag die veel opspeelt bij kunstgrasliefhebbers. Natuurlijk is het mogelijk om een zwembad op kunstgras te plaatsen. Sterker nog, kunstgras rond een zwembad vormt de perfecte ondergrond voor deze doeleinden. 


Zwembad op kunstgras - Kunstgrashuis


Een zwembad op kunstgras, waar moet u op letten?

Bij de installatie van het kunstgras zal er al rekening mee gehouden moeten worden, dat een zwembad op het kunstgras plaatsen één van de doeleinden zal worden. Niet alleen de keuze van het kunstgras zelf is hierbij van belang, maar ook de opbouw van het onderlaag speelt een grote rol bij het creëren van een gedegen kunstgras gazon rondom een zwembad.


Onderbouw

Bij het plaatsen van een zwembad op kunstgras dient u allereerst te weten of de onderbouw ervoor geschikt is. Het is namelijk erg belangrijk dat de onderlaag waar het kunstgras op gelegd wordt uit goed drainerend materiaal bestaat dat erg stabiel is. Voorkeur hebben materialen zoals een stabilisatiemix of lava. Zo voorkomt u verzakkingen in een later stadium. Zorg daarnaast ook voor een voldoende dikke laag, vaak zal dit afhankelijk van het type materiaal en de grondsoort 6 tot 10 cm zijn. De onderbouw zal goed verdicht moeten worden bij aanleg, zodat deze niet zal verzakken bij het plaatsen van een zwaar object zoals een zwembad.

Van de genoemde materialen heeft lava de hoogste drainagegraad. Er kan bij verminderde afwatering zelfs nog gekozen worden voor een drainagesysteem onder het kunstgras.


Drukverdeling

Een ander punt waar goed op gelet dient te worden, is de drukverdeling. Onder het kunstgras zal sowieso drukverdelend doek gelegd moeten worden, dit draagt niet alleen bij aan de drukverdeling maar beschermt ook de stiknaden.


Zwembaden zonder stabilisatiepoten hebben de voorkeur, omdat er dan niet teveel gewicht op kleine delen van de oppervlakte komt. Kiest men toch voor een zwembad met poten, dan is het raadzaam om een plaat of tegel onder de poten te plaatsen, zodat er toch nog sprake is van een optimale drukverdeling. Doet men dit niet dan kan het voorkomen dat aan het einde van zwemseizoen wanneer het zwembad opgeruimd wordt, de pootafdrukken zichtbaar blijven in het kunstgras en onderbouw.


U kunt er ook voor kiezen om de volledige gazon oppervlakte te voorzien van valdemping onder het kunstgras. Deze valdemping draagt niet alleen bij aan een extra zachte ondergrond, maar heeft ook een extra drainerende werking en zorgt voor een optimale drukverdeling. Door het gebruik van valdemping onder het kunstgras zal er verder geen plaat of tegel meer onder de poten geplaatst hoeven te worden.


Kunstgras opborstelen

Wordt het zwembad opgeruimd, dan zullen de vezels in eerste instantie nog plat liggen. De vezels kunnen dan eenvoudig met een harde bezem tegen de vleugrichting in rechtop geborsteld worden. Raadzaam is om het zwembad op te ruimen wanneer er nog wel wat warme dagen in het verschiet liggen. De kunstgrasvezels gaan namelijk door de warmte van het zonlicht uit zichzelf ook al extra goed rechtop staan. We adviseren daarnaast om niet in één keer al het water uit het zwembad te laten lopen, maar neem hier de tijd voor.


Keuze kunstgras

Wilt u nieuw kunstgras aanschaffen en bent u van plan om een zwembad op het kunstgras te plaatsen, dan kunt u bij aanschaf al rekening houden met het feit dat het gekozen kunstgras geschikt is voor dergelijke doeleinden. Maar welk kunstgras is geschikt om een zwembad op te plaatsen?


Kunstgras rondom het zwembad


Het is bij de keuze die u maakt belangrijk dat het kunstgras dat u kiest erg veerkrachtig is. Veerkrachtig kunstgras bestaat veelal uit soorten die een shape in de vezels hebben, wat dikkere vezels bezitten en dichtbezet zijn.


Let ook bij de keuze kunstgras erop dat het kunstgras dat u kiest niet te lang is, dit gaat namelijk ten koste van de veerkracht. Het is raadzaam om kunstgras met een vezellengte van rond de 35 mm te kiezen, omdat een lange vezel op een gegeven moment lastiger op te borstelen wordt. Voorbeelden van geschikte kunstgrassen om een zwembad op te plaatsen zijn de Mareo 30 of Sarosso 30. Deze kunstgrassen zijn zoals alle kunstgrassen van Kunstgrashuis ook bestand tegen chloor en zullen niet verkleuren bij blootstelling aan chloorwater.


Voordelen van kunstgras rondom het zwembad

De voordelen van kunstgras om een zwembad zijn niet in één zin te benoemen. Het zijn er namelijk erg veel;


  • Zachte ondergrond
  • Hygiëne en schoon water
  • Uitstekende drainage
  • Natuurlijke uitstraling
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Kleurvast

Zachte ondergrond

Het kunstgras vormt allereerst een erg zachte ondergrond. De kunstgrasvezels hebben namelijk een dempend effect en het kunstgras voelt pretting aan bij contact met de huid. In de zomer zullen de kunstgrasvezels ook zachter aanvoelen dan bij lage temperaturen.


Hygiëne en schoon water

Niet alleen geeft het een mooi en natuurlijk beeld, maar ook komt het ten goede aan de hygiëne. Er zullen namelijk geen grassprieten, zand en andere vuiligheid meer in het zwembad komen, waardoor het zwembad uiteindelijk natuurlijk schoner blijft. Ook rondom het zwembad zal het schoner blijven zonder moddervorming, hierdoor neemt u geen vuiligheid meer mee het huis in.


Uitstekende drainage

Door de goede waterdoorlatendheid van kunstgras met een degelijke onderbouw zullen er geen plassen blijven staan. Het water loopt direct weg door de kleine gaatjes in het kunstgras, daarna zakt het snel weg in de onderlaag.


Natuurlijke uitstraling

Het kunstgras vormt een natuurlijk geheel rondom het zwembad. Dit draagt bij aan het algehele uiterlijk van de tuin. Dit is nog altijd de beste oplossing als het gaat om een onderhoudsvrije zwembadondergrond met natuurlijk uiterlijk.


Onderhoudsvriendelijk

In tegenstelling tot een echt gazon vormt kunstgras een onderhoudsvriendelijke ondergrond onder het zwembad. Na het verwijderen van het zwembad hoeft u enkel de vezels even op te borstelen en u kunt weer heerlijk genieten van uw kunstgras gazon.


Kleurvast

Ons kunstgras is kleurvast. Dit wil zeggen dat er geen banen zullen verkleuren en het kunstgras bestand is tegen chloorhoudend zwemwater.


Kunstgras rond het zwembad


De vele voordelen maken het kunstgras een perfecte ondergrond onder en rondom zwembaden. U kunt het kunstgras aan laten leggen of zelf leggen. Mocht u verder nog advies willen in de aanleg van kunstgras of de keuze van de materialen? Wij kunnen u op alle vlakken ondersteunen doormiddel van de juiste adviezen, levering van de beste materialen en onze gedegen aanlegservice.