Een zwembad op het kunstgras plaatsen

In de zomerperiode willen veel mensen verkoeling zoeken in hun eigen tuin. U zou onder een sproeier kunnen gaan staan, maar u kunt natuurlijk ook besluiten om heerlijk in een zwembad op het kunstgras te vertoeven. Maar kan dit eigenlijk wel, is een vraag die veel opspeelt bij kunstgrasliefhebbers.


Zwembad op kunstgras - Kunstgrashuis


Een zwembad op kunstgras, waar moet je op letten?

Bij het plaatsen van een zwembad op kunstgras dient u allereerst te weten of de onderbouw ervoor geschikt is. Het is namelijk erg belangrijk dat de onderlaag waar het kunstgras op gelegd is uit goed drainerend materiaal bestaat dat erg stabiel is. Voorkeur hebben materialen zoals een stabilisatiemix, stabidrain of lava. Zo voorkomt u verzakkingen in een later stadium.


Een ander punt waar goed op gelet dient te worden, is de drukverdeling. Zwembaden zonder stabilisatiepoten hebben de voorkeur, omdat er dan niet teveel gewicht op kleine delen van de oppervlakte komt. Kiest men toch voor een zwembad met poten, dan dient er een plaat of tegel onder de poten geplaatst te worden, zodat er toch nog sprake is van een optimale drukverdeling. Doet men dit niet dan kan het zijn dat aan het einde van zwemseizoen wanneer het zwembad opgeruimd wordt, de pootafdrukken zichtbaar blijven in het kunstgras en onderbouw.


Wordt het zwembad opgeruimd, dan zullen de vezels in eerste instantie nog plat liggen. De vezels kunnen dan eenvoudig met een harde bezem tegen de vleugrichting in rechtop geborsteld worden. Raadzaam is om het zwembad op te ruimen wanneer er nog wel wat warme dagen in het verschiet liggen. De kunstgrasvezels gaan namelijk door de warmte van het zonlicht uit zichzelf ook al extra goed rechtop staan.


Voordelen van kunstgras rondom het zwembad

Wat zijn nu voordelen van kunstgras rondom het zwembad? Niet alleen geeft het een mooi en natuurlijk beeld, maar ook komt het ten goede aan de hygiëne. Er zullen namelijk geen grassprieten en andere vuiligheid meer in het zwembad komen, waardoor het zwembad uiteindelijk natuurlijk schoner blijft. Daarnaast zal het gazon niet meer verkleuren en slecht eruit zien en wordt het geen modderpoel rondom het zwembad. Dit alles maakt het tot een perfecte ondergrond rondom zwembaden.


Welk kunstgras is geschikt om een zwembad op te plaatsen?

Wilt u nieuw kunstgras aanschaffen en bent u van plan om een zwembad op het kunstgras te plaatsen, dan kunt u bij aanschaf al rekening houden met het feit dat het gekozen kunstgras geschikt is voor dergelijke doeleinden. Maar welk kunstgras is geschikt om een zwembad op te plaatsen?


Het is bij de keuze die u maakt belangrijk dat het kunstgras dat u kiest erg veerkrachtig is. Veerkrachtig kunstgras zijn veelal soorten die een shape in de vezels hebben.


Let ook bij de keuze kunstgras erop dat het kunstgras dat u kiest niet te lang is, dit gaat namelijk ten koste van de veerkracht. Het is raadzaam om nooit een langere vezel dan 35 mm te kiezen, omdat deze op een gegeven moment niet meer opgeborsteld kan worden. Voorbeelden van geschikte kunstgrassen om een zwembad op te plaatsen zijn de Londa 26 of Merivo 35. Deze kunstgrassen zijn zoals alle kunstgrassen van Kunstgrashuis ook bestand tegen chloor en zullen niet verkleuren bij blootstelling aan chloorwater.