Is kunstgras waterdoorlatend?

De laatste jaren wordt het weer steeds extremer. We krijgen regelmatig stevige langdurige regenbuien die vervolgd worden door extreme droogte. Onze tuinen moeten die grote hoeveelheden water dan ook maar verwerken. Het ziet er dan ook naar uit dat de komende jaren door klimaatverandering er vaker van deze onvoorspelbare hoosbuien zullen vormen. Daarom zijn er dus verschillende maatregelen nodig om de tuin te beschermen tegen de mogelijkheid van grote wateroverlast. Dit is dan ook de redenen waarom kunstgras waterdoorlatend moet zijn, en dat is kunstgras gelukkig ook.

Is kunstgras waterdoorlatend?

De werking van kunstgras tegen wateroverlast

Kunstgras heeft een zeer goede drainerende werking, doordat het voorzien is van piepkleine gaatjes die ervoor zorgen dat het water makkelijk weg kan lopen. Het gazon zal hierdoor niet vol water blijven staan aangezien het makkelijk de bodem in weg kan lopen. Het water dat niet tijdig kan weglopen kan worden opgeslagen in de grasmat, mits men gebruik maakt van een valdempende ondergrond aangezien deze een absorberende functie bevat. Wanneer de grond het overtollige water kan laten doordringen zal het geleidelijk uit de grasmat in de grond zakken. Natuurlijk is dit ook zeer goed voor de natuur aangezien de grond langer vochtig zal blijven, maar ook niet te vochtig zal zijn. Wel is het belangrijk dat het kunstgras op een juiste en goede manier wordt geïnstalleerd. De ondergrond van het kunstgras is zeer cruciaal, deze moet goed waterdoorlatend zijn. Als het water niet gemakkelijk door de ondergrond kan, dan kan het tussen de grasmat en de onderlaag komen te zitten. Als het water daartussen blijft zitten, kunnen er plassen ontstaan en is er kans op plooien in de grasmat. E

r zijn verschillende belangrijke redenen voor wateroverlast in tuinen met kunstgras:
1. Er is een ongeschikte ondergrond
2. De drainage functioneert niet of werkt niet
3. De bestrating watert af in het gazon
4. Kunstgras is onjuist aangelegd

Waardoor is kunstgras waterdoorlatend

De waterdoorlatendheid van kunstgras komt door de rug van het kunstgras, die rug is namelijk voorzien van grote hoeveelheden kleine gaatjes zoals eerder vermeld. De gaatjes zijn juist groot genoeg zodat het water er doorheen kan stromen, wat zorgt voor de waterdoorlatendheid van het kunstgras. Die doorlatendheid zorgt ervoor dat er per vierkante meter ongeveer 60 liter water per minuut door het kunstgras kan stromen. Het water kan op deze manier ook bij hevige regen gemakkelijk weglopen, mits het kunstgras goed is aangelegd.

De waterdoorlatendheid en ondergrond van kunstgras

Kunstgras wordt veelal op een ondergrond van zand gelegd. Het is echter erg belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Het leggen van het gras op zwart zand of aarde is niet goed. Dat is niet alleen zo omdat zwarte grond makkelijker verzakt, maar ook doordat er problemen kunnen ontstaan bij de afwatering van het water. Dit is niet omdat het kunstgras dan geen water zou doorlaten, maar omdat zwart zand het water niet snel genoeg kan afvoeren. Daarom kiest u beter voor een onderbouw van menggranulaat of betongranulaat. Dit heeft naast een goede waterdoorlaatbaarheid ook een zeer stevige ondergrond, waardoor het kunstgras jaren lang goed zal blijven liggen. Mocht uw kunstgrasveld zich daarnaast bevinden op een bodem van klei, is het raadzaam om het zeer waterdoorlatende lava te gebruiken om een onderbouw te creëren. Lava staat bekend om zijn uitstekende drainerende eigenschappen.

Wanneer u kunstgras wilt leggen op het balkon of op een betonnen vloer, moet goed rekening worden houden met de afvoer van water. Hiervoor kun je ook een speciale kunstgras drainage toe passen. Dit gaat middels valdempende matten die ervoor zorgen dat het water wat door afwateringsgaatjes door het gras loopt, en zo het overtollige water bufferen en langzaam afgeven aan de omgeving.

Meer weten over de waterdoorlatendheid van kunstgras? Neem contact op met onze klantenservice.Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?