Wordt kunstgras heet?

In Nederland wordt het klimaat steeds warmer, daarom krijgen we steeds vaker de vraag; wordt kunstgras heet. Het kunstgras zal niet zo warm worden als bestrating, wel kan het in de buurt komen qua temperatuur.


Stijging temperatuur en kunstgras

Omdat het vochtgehalte in kunstgras ontbreekt wat wel in echt gras voorkomt zal het warmer worden dan een echt gazon. Alle duurzame of zanderige materialen en ondergronden die een laag vochtgehalte bevatten zullen warmer aanvoelen wanneer de temperaturen stijgen. Het vocht zorgt namelijk voor de verkoelende werking. Denk maar aan het strand, een wandeling van je handdoek naar de zee kan ooit al een hele opgave zijn bij temperaturen tegen de 30 graden Celsius.


Kunstgras in de zomer 

Verkoelend kunstgras

Zoals besproken zorgt het vochtgehalte in echt gras voor de verkoelende werking. Het kunstgras afkoelen kan dan ook door besproeien met water. De zwarte onderlaag van kunstgras zal de meeste warmte opnemen, dus hoe langer de kunstgrasvezel des te koeler het kunstgras aan zal voelen in warmere perioden. Nu is het zo dat verschillen in temperatuur tussen 'verkoelend' kunstgras en ander kunstgras zo minimaal zijn dat dit eigenlijk in de praktijk niet echt merkbaar zal zijn. Het is dus raadzaam om hier de keuze van het kunstgras niet op af te stemmen.


In de zomer kiezen veel mensen ervoor om zelfs een zwembad op het kunstgras te plaatsen. Zo is er sprake van een verkoelende werking en tegelijkertijd een hoop waterpret, daarnaast lijdt het gazon er niets onder!