Welk kunstgras kiezen?

Er zijn diverse soorten kunstgras leverbaar, dus welk kunstgras kiezen is moeilijk voor de leek. Afgezien van de kwaliteitsverschillen zijn er nog andere verschillen waar men op dient te letten bij de aanschaf van kunstgras. Niet elk type kunstgras is geschikt voor elk doeleinde.


Kunstgras in de siertuin

Kunstgras in de siertuin dient veelal een natuurlijke uitstraling te hebben, omdat het de uiterlijke kenmerken van een echt gazon moet nabootsen. Het hoogpolig type kunstgras dat in particuliere siertuinen met natuurlijke uitstraling gelegd wordt is niet geschikt voor hockey-doeleinden, omdat een dergelijke mat dan niet lang mee zou gaan. Dit is doordat simpelweg de vezels er uit geslagen zouden worden.


Natuurlijk kunstgras - Kunstgrashuis


Het natuurlijk kunstgras is leverbaar in verschillende groene uitvoeringen, van donkergroen tot lichtgroen. Elk echt gazon binnen elke tuin zal namelijk ook een andere kleur kunnen hebben, dit hangt allemaal af van de mate van bemesting, water en bodemgesteldheid. Het meeste realistisch kunstgras van goede kwaliteit heeft langere groene kunstgrasvezels met daartussen bruine krulvezels of verschillende kleuren groen erin verweven. Dit om het natuurlijk effect te vergroten, een natuurlijk gazon zal namelijk nooit exact één monotone kleur hebben.


Daarnaast wordt er verschil gemaakt in de opbouw van de kunstgrasvezels zelf. De dichtheid van de stiksels in combinatie  met de vorm van het kunstgras zorgen namelijk voor een bepaalde mate van veerkracht. Deze veerkracht is erg belangrijk. Uitspraken zoals mijn kunstgras ligt plat, zijn namelijk geen uitspraken die men graag hoort. Wanneer het kunstgras plat ligt geeft dit namelijk geen mooi beeld, dit gaat in een dergelijk geval ook ten koste van de natuurlijke uitstraling. Hierin ziet men dan ook vaak na enige tijd de kwaliteitsverschillen in kunstgras. Een kuntgrasgazon dat veel betreden wordt, zal vanzelfsprekend moeten bestaan uit veerkrachtige kunstgrasvezels. Wordt hier de verkeerde keuze in gemaakt, dan is het mogelijk dat het kunstgrasveld na enige maanden plat blijft liggen en nagenoeg niet meer op te borstelen is. Ook lengtes van vezels spelen hierbij een grote rol, kortere vezels zijn natuurlijk altijd veerkrachtiger dan langere vezels. Uitgangspunt is dat wanneer een gazon intensief betreden wordt de vezels niet langer mogen zijn dan 35mm en dan hebben we het over kunstgras dat om mee te beginnen al erg veerkrachtig is.


Zoals eerder besproken komt een deel van de veerkracht ook uit de vorm oftewel shape van de individuele kunstgrasvezel. Er bestaan diverse vormen waarbij de C-shape en flatshape vezel de meest voorkomende soorten zijn. Met flatshape bedoelen we een vezel zonder vorm, deze is dus gewoon recht. Een C-shape heeft de vorm van de letter C als u bovenop de kunstgrasvezel kijkt. De C-vorm zal bijdragen aan de veerkracht, terwijl een platte rechte vezel niets bijdraagt aan de veerkracht. Kunstgras met platte vezel zal dus sneller plat gaan liggen dan een kunstgras met een C-vorm in de vezel.


Verder zal kunstgras dat erg vol is en waar de stiksels erg dicht van op elkaar zitten ook wat veerkrachtiger zijn. Reden hiervoor is het feit dat een dergelijke mat zo vol is dat de vezels elkaar omhoog houden. De kwaliteit van het kunstgras is hier ook al veel uit af te leiden, een wat voller kunstgras met veel vezels zal vaak wat duurder in prijs zijn dan kunstgras waarbij men zo op de zwarte onderlaag kijkt. De hoeveelheid grondstof die erin verwerkt is bepaalt namelijk veelal de prijs. Wanneer het kunstgras erg vol is zijn met kunstgras leggen de naden ook beter weg te werken, dan bij kunstgras met minder kunstgrasvezels.


Qua zachtheid zal er ook verschil zitten tussen diverse kunstgrassen, soorten die veerkrachtiger zijn zullen veelal wat minder zacht zijn dan kunstgrassen die een lage mate van veerkracht bezitten. Zachtheid is echter een gegeven wat minder zwaar weegt bij kwaliteitsoverwegingen. Elk type kunstgras zal namelijk even zacht worden wanneer er enkele zonnestralen op vallen, daarnaast valt de periode dat men het meeste op het gras zou liggen ook in de ietwat warmere maanden van het jaar.


Kunstgras voor sportdoeleinden

Allereerst dient kunstgras voor sportdoeleinden vooral functioneel te zijn. Uiterlijk is van ondergeschikt belang bij kunstgras voor sport. Vaak oogt sportkunstgras dan ook niet als echt gras, ondanks het feit dat het in veel gevallen wel groen is. Het sportkunstgras is overigens wel leverbaar in veel verschillende kleuren.


Hockeyveldje thuis - Kunstgrashuis


De lengte, vorm en opbouw van de kunstgrasvezels is afgestemd op de sport, die uiteindelijk op het kunstgras beoefend wordt. Zo bestaat hockey kunstgras veelal uit laagpolige krulvezels die dicht op elkaar zitten, zodat er geen kunstgrasvezels uit de mat geslagen kunnen worden met de hockeystick en er weinig rolweerstand is voor de kleine bal.


Voetbal kunstgras is daarentegen weer wat langer, het is hierbij belangrijk dat het wat zachter is in verband met slidings en valpartijen. Zo heeft ieder type sportkunstgras eigenschappen die specifiek toegelegd zijn op het uiteindelijke gebruik ervan.


Kunstgras voor speeltuinen

Kunstgras voor speeltuinen is erg slijtvast en komt overeen met sportkunstgras. Ook met dit type kunstgras gaat het niet op de eerste plaats om het uiterlijk, maar om de functie ervan. Het kunstgras dat het meest in speeltuinen gelegd wordt is het Playgrass. Dit speeltuin kunstgras is leverbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. In speeltuinen worden vaak ook verschillende kleuren door elkaar gebruikt, zodat de ondergrond een speels en kleurrijk uiterlijk krijgt.


Playgrass Blauw - Kunstgrashuis


Kunstgras voor binnen

Er is ook kunstgras voor binnen verkrijgbaar. Niet alleen het natuurlijk kunstgras in huis wordt gebruikt, maar ook diverse kleuren. U kunt het vooral terugvinden op beurzen en binnen moderne kantoren, maar ook binnen particuliere woningen vindt het kunstgras zijn weg. Het kunstgras op vloer installeren is een optie, maar kunstgras tegen wand monteren is ook mogelijk.


Kunstgras binnen - Kunstgrashuis


Conclusie

Er zitten aanzienlijke verschillen tussen diverse soorten kunstgras, niet alleen in de kwaliteit, maar ook in de uiteindelijke doeleinden van het kunstgras. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij aanschaf van een nieuw kunstgras gazon. Wij kunnen u te allen tijde bijstaan in advies betreffende de juiste keuze kunstgras, rekening houdend met uw wensen en de mogelijkheden.