Hockeyveld in de tuin

Een hockeyveld in de tuin, wie wil dit nu niet!? De kinderen kunnen ten alle tijde hun favoriete hobby thuis uitoefenen. Niet alleen is dit goed voor de ontwikkeling van hun hockey vaardigheden, maar het draagt natuurlijk ook bij aan een toename van de dagelijkse beweging én sociale leven. Samen met vriendjes en vriendinnetjes kan er naar hartelust geoefend worden binnen de beschermde thuisomgeving. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor jongeren, ook de volwassenen kunnen zijn of haar vaardigheden thuis verbeteren. U bent hierbij, in tegenstelling tot bij de sportvereniging, nooit gebonden aan seizoenen en openingstijden.Opties hockeyveld in de tuin

Wanneer u kiest voor een hockeyveld thuis, zijn er enorm veel opties en mogelijkheden. Wil men een verzonken speelveld dat beneden grondniveau ligt of wil men juist een opstaande speelrand. Er zijn een scala aan mogelijkheden waar uit gekozen kan worden, vangnetten, drainage, omheining, doeltjes, verlichting, diverse soorten omranding, belijning en zelfs de kleur van het kunstgras is optioneel.


Omranding van het hockeyveld

Bij de realisatie van een speelveld wordt nagenoeg altijd gekozen voor een hockeyveld met betonnen speelrand om het spelgenot te bevorderen. Er kan op deze manier maximaal gebruik gemaakt worden van de volledige oppervlakte van het speelveld wat vooral bij beperkte ruimte natuurlijk ideaal is. De hockeybal kan via namelijk via de rand gespeeld worden, hierdoor is er tevens minder kans dat de bal buiten het speelveld terecht komt. Het spel zal met een speelrand dan ook aanzienlijk wat dynamischer worden.


Bij aanleg kan gekozen worden uit verschillende diktes omranding, daarnaast kunt u nog kiezen of u een verzonken hockeyveld of een onverzonken hockeyveld wilt. Een verzonken veld is een veld waarbij de speelrand ter hoogte van het maaiveld ligt. Daardoor komt het speelveld verzonken in uw tuin te liggen. Dit zal in de meeste gevallen dus zo'n 11 cm lager liggen dan het niveau van de rest van de tuin.

Een veld met opstaande speelrand heeft het kunstgras ter hoogte van het maaiveld, waardoor de speelrand zo'n 11 cm boven het maaiveld uit zal steken.

Naast het verschil in uiterlijk zijn er nog een aantal verschillen. Een verzonken veld zal wat duurder in de aanleg zijn dan een onverzonken veld, doordat er sprake is van meer grondwerk en afvoer. Er zal minder snel blad in een onverzonken hockeyveld waaien, doordat de opstaande speelrand het blad wat tegen houdt.


Is er geen sprake van een speelrand, dan installeren we veelal na aanleg van hockeykunstgras een hek om het veld. Een dubbelstaafs hekwerk in de zwarte of groene kleur zijn veelgebruikte vormen van omheining voor hockeyvelden. Dit kan zelfs afgewerkt worden met geluidsdempende rubbers waarbij doeltjes in het hekwerk geïntegreerd worden.


Vrijblijvende offerte ontvangen?

 

Hockey zandveld, semi-waterveld of waterveld

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om de opbouw van een hockeyveld. U kunt kiezen voor een vol bezand veld, een semi-waterveld of een waterveld. De verschillen zitten hem niet alleen in de opbouw van het veld, maar ook in het gebruik ervan. Bij een waterveld zal de balsnelheid erg hoog liggen, het semi-waterveld heeft een ietwat minder snelle balsnelheid en het vol bezand hockeyveld heeft een wat lagere balsnelheid. Kiest u voor een bezand hockeyveld dan wil dit overigens niet zeggen dat het zand op het speelveld blijft liggen. Het kwartszand nestelt zich namelijk volledig tussen de kunstgrasvezels.


Hockey zandveld

Een vol bezand hockeyveld is, zoals de benaming al doet vermoeden, volledig bezand. Dit veld hoeft dan ook niet bewaterd te worden alvorens er gebruik van gemaakt wordt. Het onderhoud is minimaal bij een dergelijk veld. Er dient enkel soms wat extra kwartszand gestrooid en ingeveegd te worden. Dit zal met name het geval zijn bij intensief gebruikte delen bijvoorbeeld de doelgebieden. Een vol bezand veld zal de langste levensduur hebben van de 3 soorten hockeyveld.


Hockey semi-waterveld

Een semi-waterveld en zandveld liggen niet heel ver van elkaar, zowel qua kosten niet als in het gebruik. Beide velden vereisen ook aanzienlijk wat minder onderhoud dan een waterveld. Dit zijn dan ook de twee typen hockeyvelden die het meest bij particulieren aangelegd worden. Een semi-waterveld wordt minder bezand dan een zandveld. Het kwartszand beschermt de kunstgrasvezels. Een semi-waterveld zal daarom altijd vooraf besproeid moeten worden met water, alvorens men van het veld gebruik gaat maken. Doet u dit niet, dan zal het kunstgras sneller slijten. Ook bevordert het vocht de balsnelheid. Het veld hoeft overigens niet zo nat gemaakt te worden als een waterveld. Drainage is onder een hockey semi-waterveld niet noodzakelijk. Dit hangt af van de situatie en ondergrond. Heeft u een slecht drainerende onderlaag en blijft de ondergrond het gehele jaar vochtig en drassig, dan is een drainagesysteem wel aan te raden.


Hockey waterveld

Bij hockeyvelden thuis worden, zoals eerder beschreven, nagenoeg altijd semi-watervelden en zandvelden geïnstalleerd. Dit heeft allereerst te maken met de kosten. De installatie van een hockey waterveld is namelijk in vergelijking tot de 2 andere opties veruit het duurste. We praten dan vaak over een factor van ongeveer 3 maal zo duur. Er moeten meer werkzaamheden uitgevoerd worden en er zijn meer materialen nodig. Onder de werkzaamheden vallen onder andere het aanleggen van een sproei installatie, klemgoten waar het kunstgras in wordt geklemd, foamlagen met drainerende onderbouw en drainagesysteem. Dit type sportveld heeft ook wat meer onderhoud nodig. Verenigingen sluiten hier vaak onderhoudscontracten voor af. Het spel zal bij een waterveld sneller zijn en er kunnen ook slidings gemaakt worden.


Afmetingen van het hockeyveld

De grootte van het hockeyveld hangt allereerst natuurlijk af van de ruimte die u beschikbaar heeft. Het is raadzaam de doeleinden van het hockeyveld af te stemmen op de vorm en grootte ervan. Wilt u enkel hockey tricks oefenen dan heeft u vaak niet een al te groot oppervlak hiervoor nodig. Ook de vorm van het veld is dan minder belangrijk. Wilt u in partijvorm met doeltjes spelen, dan dient het veld al groter te zijn. Ook de vorm is dan erg belangrijk, omdat dit het spel beïnvloedt. Raadzaam is dus om het veld dan rechthoekig te maken. Als u kinderen heeft die op het veld spelen, dan dient u er ook rekening mee te houden dat deze kinderen ook groeien. Hoe groter de spelers, des te groter de oppervlakte van het hockeyveld dient te zijn.

 

Valdemping

Valdemping onder het hockeyveld is niet noodzakelijk. Het heeft echter wel wat voordelen. Een valdempende onderlaag onder het hockeyveld vermindert de kans op blessures, doordat elke klap gedempt wordt. Ook oudere spelers zullen minder snel gewrichtsproblemen krijgen door de hoge mate van intensieve belasting. Valdemping heeft ook een goede drainerende werking, doordat het een open foam structuur heeft. De valdempende onderlagen zijn in verschillende diktes te leveren. Hoe dikker de foamlaag, des te hoger het absorptie- en dempingsvermogen.


Hockeyveld belijning

Een andere optie om het spelgenot en uiterlijk naar een hoger niveau te brengen is met behulp van hockeybelijning. Met name doellijnen, middellijn en doelgebieden zijn zaken die een hockeyveld haar professionele uiterlijk geven. Belijning kan altijd naar wens gerealiseerd worden. Onze klanten kunnen dus de exacte plaatsing en afmetingen van de belijning aangeven. Wij verwerken wit kunstgras als belijning in het hockeyveld en verlijmen dit netjes, zodat het één geheel vormt. Dit wordt er bij Kunstgrashuis dus niet achteraf op gespoten met verf. Op deze manier bent u verzekerd van een duurzame en slijtvaste belijning.


Hockeydoelen en vangnetten

Natuurlijk is het ook mogelijk doeltjes te plaatsen op het toekomstige hockeyveld. Wij hebben verschillende (multifunctionele) doeltjes in assortiment. U heeft tevens de keuze uit hockeydoelen met slagplaat en doelen zonder slagplaat. Wanneer het veld op een risicovolle plek komt te liggen, adviseren wij het plaatsen van één of meerdere vangnetten. Het komt regelmatig voor, dat we een aantal maanden ná installatie van het veld toch nog even een vangnet komen plaatsen om ergernis te voorkomen. Vangnetten worden op maat gemaakt en zijn leverbaar in vrijwel iedere gewenste afmeting en diverse kleuren.


Hockeyveld thuis

 


Drainagesysteem

Een drainagesysteem onder het hockeyveld is veelal niet vereist bij particulieren in de tuin. Dit wordt echter vaak per geval bekeken. Wanneer er sprake is van overtollig water adviseren we altijd drainage onder het hockeyveld aan te leggen. Maar hoe doen we dit nu?


Er worden eerst sleuven gegraven van minimaal 60 cm en maximaal 80 cm diep. Deze worden deels gevuld met grind of ander drainerend materiaal zoals bijvoorbeeld grof zand of schelpen. De drainagebuis komt hier in te liggen. We zorgen er altijd voor dat de drainagebuizen maximaal 5 meter van elkaar liggen en altijd op afschot geïnstalleerd worden. Over de laag grind komt dan de onderbouw voor het kunstgras.


Een drainagebuis is opgebouwd uit een flexibele kunststof buis met gaatjes, daaromheen zit een omhulsel dat kan bestaan uit diverse materialen. Kokosvezel en polypropyleen omhulsels komen het meeste voor. We houden bij het kiezen van het type drainagebuis altijd rekening met de grondsoort. De buis mag namelijk niet dicht slibben. Voor sportvelden wordt altijd een buis van 65mm doorsnede gebruikt.


Het uiteinde van de drainagebuis waar het water heen loopt kan op het riool aangesloten worden. Aansluiten op het riool is echter veelal wettelijk niet toegestaan. De drainage buis kan ook uitmonden in sloten of andere zogeheten bufferzones. Infiltratiekratten worden ook vaak ingegraven om een bufferzone te creeëren. Door de juiste drainage bent u dus verzekerd van een ondergrond zonder vochtproblemen!


Hoeveel kost een hockeyveld?

Wat kost een hockeyveld thuis nu, vragen veel mensen zich af. Hier is helaas geen éénduidig antwoord op te geven. Vanwege het grote scala aan opties kan deze prijs nogal variëren. Natuurlijk hangt de prijs ook af van het formaat. Hoe groter het hockeyveld, des te hoger de prijs logischerwijs. Ook zaken zoals een verzonken of onverzonken veld hebben een grote invloed op de kosten. Wanneer het hockeyveld namelijk verdiept aangelegd wordt zal er veel meer grond afgegraven en afgevoerd moeten worden, daarnaast is het plaatsen van de betonbanden dan iets arbeidsintensiever.


Kort samengevat kunt u voor uzelf de volgende vragen stellen;


  1. Wilt u een verzonken speelveld of een veld met opstaande rand?
  2. Gaat de voorkeur uit naar een vol bezand veld, semi-waterveld of een waterveld?
  3. Welke afmeting wenst u en wilt u uitsparingen voor de hockeydoelen?
  4. Dient er valdemping geïnstalleerd te worden?
  5. Zou u belijning in uw hockeyveld willen en wat voor belijning wilt u?
  6. Kiest u ervoor om doeltjes en vangnetten te (laten) plaatsen?
  7. Wilt u een hekwerk om het veld?

Heeft u dit in grote lijnen duidelijk voor uzelf, dan kunt u eenvoudig een offerte aanvragen. 

 

Bent u benieuwd naar de prijs voor het leggen van kunstgras? Neem dan contact op met Kunstgrashuis en geef uw wensen door. Wij kunnen u altijd een indicatie geven en van de juiste adviezen voorzien. Voor de meeste projecten geven wij vrijblijvend advies aan huis, zodat er vooraf een concrete prijs afgegeven kan worden.


Kunstgras hockeyveld

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?