Welke grondsoorten zijn er voor kunstgras?

Er zijn veel soorten ondergronden waarop kunstgras leggen mogelijk is. Elke soort heeft zijn speciale eigenschappen en werkt net wat anders dan het andere product. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende ondergronden die wij met regelmaat tegenkomen:


  • witzand
  • brekerzand / metselzand
  • gebrokenpuin
  • lava grond
  • stabidrain
  • stabilisatiemix
  • beton

Op alle soorten ondergrond kan inprincipe kunstgras gelegd worden. Echter hebben sommige producten de voorkeur en andere weer totaal niet. Hieronder leggen we uit per product waarom het juist goed werkt of juist niet.


Kunstgras leggen op witzand

Hier zijn wij niet zo'n fan van, kunstgras op witzand gaat naar enkele jaren toch vaak een beetje verzakken. Het is natuurlijk wel een voordelig product wat ook nog eens makkelijk te bewerken is. Maar kwaliteit is toch het belangrijkste voor de lange termijn. Bent u toch van plan om kunstgras op witzand te leggen dan adviseren we minimaal een laag van 10 centimeter die zeer goed getrild word met een trilmachine.


Kunstgras op witzand - Kunstgrashuis


Kunstgras leggen op brekerzand

Voor brekerzand geldt eigenlijk het zelfde als witzand, dit kan op termijn gaan verzakken. Voordelen tegenover witzand zijn er wel. Regen wat op het kunstgras terechtkomt komt door de kunstgrasmat in het brekerzand terrecht. Brekerzand is wat grover, waardoor het meer waterdoorlatend is in tegenstelling tot witzand.


Kunstgras brekerzand - Kunstgrashuis


Kunstgras leggen op lava grond

Lava grond is een uitstekend materiaal om te functioneren als ondergond voor kunstgras. Lava grond heeft een hoge waterdoorlatendheid en kan goed aangetrild worden. Het heeft een licht gewicht en wordt erg hard wanneer het aangetrild is. Lava is een natuurproduct dat in verschillende korrelgrotes te verkrijgen is. Wanneer wij dit als onderbouw gebruiken, wordt er altijd gekozen voor de fijnste lavasoort. Hier hoeft dan ook geen toplaag van witzand overheen

om het egaal te kunnen maken. Dit wordt met name gebruikt voor sportieve doeleinden, bijvoorbeeld een hockeyveld of voetbalveld met kunstgras.


Kunstgras leggen op Stabidrain

Een voor veel mensen onbekend product is stabidrain. Het is een zeer waterdoorlatend product en erg licht van gewicht, maarliefst 900kg per kubieke meter. Deze onderbouw realiseren we bijvoorbeeld op zware kleigrond. Het water kan er zeer gemakkelijk doorheen. Stabidrain wordt tevens gebruikt voor bestrating op bijvoorbeeld dakterrassen.


Kunstgras stabidrain - Kunstgrashuis

 

Kunstgras leggen op stabilisatiemix

Wij leggen veelal het kunstgras op de samengestelde stabilisatiemix. Dit materiaal vormt niet alleen een solide basis, maar is ook nog eens zeer waterdoorlatend. De stabilisatiemix is zelfs te gebruiken op lichte kleigrond.


Kunstgras stabilisatiemix - Kunstgrashuis


Kunstgras leggen op beton

Lunstgras leggen op beton is ook een mogelijkheid. Het kunstgras kan op de beton verlijmd worden. Het is wel belangrijk dat de beton wat op afschot ligt, zodat het water goed weg kan lopen en er geen plassen op het kunsgras blijven staan.


Projecten

Hier vindt u een aantal voorbeelden van de door ons gerealiseerde projecten. Kunnen wij u ook inspireren?