Welke grondsoorten zijn er voor kunstgras?

Er zijn veel soorten ondergronden waar kunstgras op te leggen is. Elke soort heeft zijn speciale eigenschappen en werkt net wat anders dan het andere product. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende ondergronden die wij met regelmaat tegenkomen:


  • witzand
  • brekerzand / metselzand
  • gebrokenpuin
  • lava grond
  • stabidrain
  • stabilisatiemix
  • beton

Op alle soorten ondergrond kan inprincipe kunstgras gelegd worden. Echter hebben sommige producten de voorkeur en andere weer totaal niet. Hieronder leggen we uit per product waarom het juist goed werkt of juist niet.


Kunstgras leggen op witzand

Hier zijn wij niet zo fan van, kunstgras op witzand gaat naar enkele jaren toch vaak een beetje verzakken. Het is natuurlijk wel een voordelig product, wat ook nog eens makkelijk te bewerken is. Maar kwaliteit is toch belangrijker dan kwantiteit. Bent u toch van plan om kunstgras op witzand te leggen dan adviseren we minimaal een laag van 10 centimeter wat zeer goed getrild wordt met een trilmachine.


Kunstgras leggen op brekerzand

Voor brekerzand geldt eigenlijk het zelfde als witzand, dit kan op termijn gaan verzakken. Voordelen tegenover witzand zijn er wel. Regen wat op het kunstgras terechtkomt komt door de kunstgrasmat in het brekerzand terrecht. Brekerzand is wat grover waardoor het meer waterdoorlatend is in tegenstelling tot witzand.


Kunstgras leggen op lava grond

Lava grond is een uitstekende soort om te functioneren als ondergond voor kunstgras. Lava grond heeft een hoge waterdoorlatendheid en kan goed aangetrilt worden. Het is zeer licht van gewicht en wordt erg hard wanneer het aangetrilt is. Lava is een natuurproduct wat in verschillende gradaties te verkrijgen is. Waneer wij dit als onderbouw gebruiken wordt er altijd gekozen voor de fijnste lava grond. Hier hoeft dan ook geen toplaag van witzand over om het egaal te kunnen maken. Dit wordt met name gebruikt voor sportieve doeleinde, bijvoorbeeld een hockeyveld of voetbalveld met kunstgras.


Kunstgras leggen op Stabidrain

Een voor veel mensen onbekend product is stabidrain. Het is een zeer waterdoorland product en heel licht van gewicht, maarliefst 900kg per kubieke meter. Deze onderbouw realiseren we bijvoorbeeld op zware kleigrond. Het water kan er zeer gemakkelijk doorheen. Stabidrain wordt tevens gebruikt voor bestrating op bijvoorbeeld dakterrassen.


Projecten

Hier vindt u een aantal voorbeelden van de door ons gerealiseerde projecten. Kunnen wij u ook inspireren?