Kunstgras kunt u ook zelf leggen!

U wilt het kunstgras zelf leggen? Een beetje handigheid en inzicht is daarbij wel gewenst. Hieronder leest u welke materialen u nodig heeft en welke werkzaamheden u dient uit te voeren. 


Gereedschap om kunstgras leggen

Om het kunstgras zelf te leggen heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:


  • kunstgras
  • onderdoek / geovliestextiel doek
  • stanleymes
  • reserve mesjes
  • kunstgraspinnen
  • hamer
  • bezem

eventueel:


  • kunstgrastape / lijmband
  • kunstgraskit / twee-componentenlijm
  • kwartszand

Hoe leg je kunstgras?

Allereerst is het zeer belangrijk om een goede stabiele en egale onderond te hebben alvorens het kunstgras gelegd kan worden. U wilt immers niet dat het kunstgras gaat verzakken. Op de pagina kunstgras ondergrond leest u hier alle informatie over.

zelf kunstgras leggen 


Onderdoek plaatsen

Door het kunstgras onderdoek (ook wel geotextiel of geovlies doek genoemd) te plaatsen, behoudt u een stabielere oppervlakte door de optimale drukverdeling. Tevens komt onkruid niet door het kunstgras en beschadigen de kunstgrasvezels niet.


Zorg er voor dat het onderdoek overal ligt en zo dicht mogelijk tegen de bestrating of omsluiting. Wanneer u meerdere banen heeft dient u +/- 10cm te overlappen. Met een stanleymes snijdt u eenvoudig het onderdoek op maat.


Door tijdelijk iets op het onderdoek te leggen voorkomt u dat het wegwaait wanneer u naar de volgende stap gaat.


Kunstgras zelf aanleggen

Als u zelf het kunstgras gaat leggen in de tuin, en van plan dit te gaan uitrollen dan is het belangrijk om te letten op de vleugrichting ofwel schuinte van de vezels van het kunstgras. Deze dient richting het terras of althans richting de plek waar u het meeste vanaf kijkt te liggen, dit geeft het mooiste resultaat. Zorg ervoor dat u rondom een kleine overlapping heeft, zodat dit naderhand afgesneden kan worden. Op deze manier kunt u het geheel netjes en strak insnijden tegen omringende delen, zoals bestrating of tuinmuren.


Kunstgras verlijmen

Als u meerdere stukken kunstgras langs elkaar dient te lijmen dan zult u de twee stukken eerst 'schoon' dienen te snijden. Met de stanleymes haalt u 1 a 2 stiknaden in de lengte eraf. Let hierbij goed op dat u aan de onderkant langs de stiknaad snijd en met de richting van de vezels mee. Hierdoor snijd u geen kunstgrasvezels af, dit is erg belangrijk. Leg de stukken langs elkaar met ongeveer 2 a 3 millimeter speling tussen de stukken in. Raadzaam is om tussendoor even te kijken of de naad mooi is en een keer tegen de vezels in door het gras te strijken met uw hand, zodat u kunt zien of de naad mooi weg valt als de vezels in elkaar vallen.

Met de kunstgrastape kunt u de stukken aan elkaar plakken. Voor een extra sterke verbinding kunt u tevens de kunstgraskit gebruiken over de kunstgrastape.


Als u meerdere stukken kunstgras achter elkaar dient te plakken, dienen beide stukken exact recht op elkaar gesneden te worden. Snij hierbij ook weer aan de onderkant van het kunstgras, en houdt uw mes in de richting van de vleug. Zo snijdt u geen kunstgrasvezels af. Doe dit centimeter bij centimeter. Vervolgens kunt u het kunstgras aan elkaar plakken zo als ook hierboven beschreven staat.


Kunstgras snijden

Nadat het kunstgras ligt en verlijmd is kunt u de randen gaan snijden om het geheel passend af te werken. Heeft u een bijvoorbeeld een verhoogde bloembak of een muur aan de kant zitten, snij het kunstgras dan aan de onderkant centimeter voor centimeter op maat. Wanneer u rondom een bestating of opsluitband heeft staan, kunt u het kunstgras van bovenaf op maat snijden. Houdt uw mes strak tegen bijvoorbeeld de bestrating en met een zagende beweging snijdt u het kunstgras af.


Kunstgraspinnen installeren

Op de hoeken van het kunstgras kunt de kunstgrashaken er in slaan met een hamer. Hierdoor blijft het kunstgras beter op haar plek liggen en waait het niet weg. Daarnaast is het voor kinderen of huisdieren lastiger om het kunstgras op te tillen.


Kunstgras bezanden

Het bezanden van uw kunstgras gazon is niet noodzakelijk, maar we raden het u wel aan. De grasmat wordt niet alleen zwaarder, waardoor het minder snel verplaatst of wegwaait, maar het kwartszand zorgt tevens voor een betere ondersteuning aan de kunstgrasvezels. Met andere woorden, de kunstgrasvezels blijven beter rechtop staan. Ook zal het kunstgras minder snel slijten wanneer het bezand is.


De hoeveelheid kwartszand die gemiddeld ingestrooid dient te worden is voor kunstgras in een particuliere tuin bij normaal gebruik zo'n 5 kilo per vierkante meter. Kwartszand wordt veelal geleverd in zakken van 25 kilo per stuk. Hoe intensier het gebruik van het kunstgras des te meer kwartszand geadviseerd word.


Veeg het kunstgras eerst omhoog door tegen de vezel in te vegen. Vervolgens kunt u het kwartszand over het gras strooien. Door daarna intensief te vegen ziet u het zand niet meer liggen. U hoeft ook niet bang te zijn dat u het kwartszand mee uw huis in loopt. Doodat het kwartszand zich helemaal nestelt in de onderste laag van het kunstgras en volledig omsloten wordt door de kunstgrasvezels zal het er niet zomaar meer uit gaan.


Met behulp van deze handleiding kunt u wanneer u nauwkeurig werkt zelf een prachtig kunstgrasveld aanleggen. We adviseren u graag over de soorten kunstgras voor uw tuin. Tevens kunnen we u ondersteunen en uitleg geven betreffende het aanleggen van uw kunstgrasgazon.


Mocht u de aanleg niet zelf willen realiseren, en wilt u het kunstgras laten leggen uitbesteden? Kunstgrashuis kan u in dat geval voorzien van een professioneel aangelegd gazon.

Projecten

Hier vindt u een aantal voorbeelden van de door ons gerealiseerde projecten. Kunnen wij u ook inspireren?