Kunstgras en bestrating

Kunstgras en bestrating zijn onderdelen die veelvuldig voorkomen in een onderhoudsvriendelijke tuin. Naast de bestrating zal het kunstgras een aantrekkelijk contrast vormen waarbij er nog gekozen kan worden om bloembakken te plaatsen of plantenbakken te realiseren met behulp van stapelblokken. Hoogteverschillen geven namelijk weer vaak een extra dimensie aan uw thuis waardoor het geheel nog levendiger zal ogen.


Volgorde van aanleg

Wanneer kunstgras aangelegd wordt zal het omsloten moeten zijn met kantopsluiting. Op deze manier kan de onderbouw goed strak afgewerkt worden. Vaak wordt het kunstgras tegen bestaande bestrating aangelegd die dan als opsluiting dient. Dit is de voornaamste reden dat bestrating eerst aangelegd moet zijn voordat kunstgras installatie plaats vindt.

Ook is het belangrijk dat er geen grond of wit zand op het kunstgras terecht komt. Wanneer eerst de bestrating aangelegd is dan zal de kans dat dit gebeurt aanzienlijk verkleind worden.

Bij de aanleg van bestrating zullen overtollige stoffen (zoals bijvoorbeeld voegmiddel) van de bestrating verwijderd worden door de bestrating af te spoelen of te vegen. Het is beter dat er dan nog geen kunstgras langs de bestrating ligt, anders bestaat de kans dat de stoffen in het kunstgras terecht komen.


Kunstgras en stapstenen


Stapstenen in kunstgras

Regelmatig worden er ook stapstenen of staptegels in het kunstgras verwerkt. Dit kan zowel vooraf als achteraf als het kunstgras er al ligt. De beste werkwijze is om dit vooraf te doen, omdat er dan geen grond op het kunstgras kan komen en strakker ingesneden kan worden zonder dat er teveel vezels doorgesneden worden.

Onder stapstenen wordt afhankelijk van het type tegels wit zand, menggranulaat, specie of een combinatie van deze bouwstoffen gebruikt.

Eén van de voordelen van stapstenen is dat het kunstgras op deze looproute niet platgelopen wordt. Vaak wordt het deel waar de stapstenen komen te liggen namelijk ook erg intensief gebruikt. Staptegels zijn een welkome aanvulling wat uiterlijk betreft, het geeft namelijk een speels effect waardoor de tuin in zijn geheel levendiger gaat ogen.


Aanleg van kunstgras en bestrating

Aanleg van bestrating en kunstgras aanleg verschillen in de basis niet heel veel van elkaar. De onderbouw wordt veelal op dezelfde manier gerealiseerd, zij het met andere materialen en andere laagdikten. Bij beide typen aanleg dient een deel van de ondergrond eerst afgegraven te worden.

Voor bestrating zal er dan soms puin aangebracht moeten worden en wordt altijd wit zand gebruikt als toplaag. Dit geheel wordt aangetrild en met waterpas geëgaliseerd. Daarna kan de bestrating erop aangelegd worden.

Praten we over kunstgras dan zal na het afgraven van de ondergrond stabilisatiemix of lava aangebracht moeten worden. Dit wordt vervolgens aangetrild en geëgaliseerd met een waterpas. Daarna wordt er eerst onderdoek op gelegd waarna het kunstgras aangelegd kan worden. Omdat kunstgras en de onderbouw ervan altijd waterdoorlatend zijn wordt de bestrating op afschot richting het kunstgras of de borders gelegd.


Plantenbakken naast kunstgras

Langs kunstgras worden vaak plantenbakken geplaatst, veelal wordt dit gedaan met behulp van stapelblokken die verlijmd worden. Plaatst u een plantenbak, dan kan dit tevens fungeren als opsluiting voor het kunstgras.


Voordelen plantenbak naast kunstgras;

  • Minder snel aarde op het kunstgras
  • Een extra dimensie door het hoogteverschil
  • Kan dienen als kantopsluiting voor het kunstgras

Kunstgras en stapelblokken

  • Bij de aanleg van een plantenbak met stapelblokken zal eerst een fundering gemaakt moeten worden, dit kan eenvoudig met behulp van betonnen opsluitbanden. Deze worden op een bedding van wit zand geïnstalleerd. Op de betonbanden worden de blokken geplaatst waarna het geheel wordt verlijmd.

Kunstgrashuis kan zowel uw kunstgras en bestrating, als de plantenbakken installeren, zodat uw volledige tuin direct netjes afgewerkt is. Door bestrating en kunstgras door eenzelfde partij aan te laten leggen kan er efficiënter gewerkt worden waardoor totaalkosten van aanleg lager worden.