Wat is het beste kunstgras en heeft de beste kwaliteit?

U wilt een mooi stukje kunstgazon in uw tuin? Goed idee, maar dan moet u wel precies weten wat u wilt, want de keuze is reuze. U heeft al gemerkt dat kunstgras verkrijgbaar is in veel verschillende kleuren, vormen, maten en kwaliteiten? Om in tuintermen te blijven: ziet u door de bomen het bos nog wel ergens? Een ruime keuze is fijn, maar soms kan het te ruim zijn. Wij geven u een paar praktische tips en overpeinzingen, zodat u uit kunt vinden welk soort kunstgras aan uw wensen voldoet.

Kiezen van het beste kunstgras

Wat het beste kunstgras voor u is, hangt af van uw persoonlijke smaak en uw doelen. Om dit op elkaar af te stemmen, hebben we als een soort hulpmiddel, een aantal overwegingen voor u op een rij gezet:

  • Kleur en levensechtheid; Hoe natuurlijk moet het gazon eruitzien?
  • Gebruiksdoel; Gaat er op het gras gespeeld en gelopen worden of wordt het een siergazon dat alleen mooi ligt te zijn?
  • Lengte van de sprieten en kleurverschil; Heeft u een voorkeur voor sprieten van 1 cm of voor 4 cm? Wilt u het gazon in één perfecte egale kleur of wilt u wat levendiger kleurverschil? Zulke verschillen geven een natuurlijker uitstraling, maar maken het wel iets duurder.
  • Uw portemonnee oftewel het budget; Bij bovengenoemde overwegingen zal ook rekening moeten worden gehouden met de bijbehorende prijzen.

Zelf kwalitatief goed kunstgras herkennen

Het verschil in kwaliteit is makkelijk te herkennen in de wereld van kunstgras. De onderstaande punten zijn kenmerkend voor kwaliteit:

- Perfect nagemaakt, inclusief natuurlijke imperfecties

De beste kwaliteit kunstgras is te herkennen aan de mate waarin het echt lijkt. Een echt grasveld bestaat uit meerdere grassoorten en dus uit meerdere tinten groen. Lichtgroen, donkergroen en alle groentinten daartussen leven door elkaar. Verdorde en afgebroken grassprietjes horen daar ook gewoon bij, want zelfs de natuur is niet perfect. Voorheen werd kunstgras gemaakt alsof het 100% perfect was en het was dus ook volledig gelijkmatig van kleur. Later kwam het inzicht dat door gele en gebroken grassprietjes toe te voegen, het kunstgras juist veel natuurlijker leek. Overigens wordt dit alleen gedaan bij kunstgras van topkwaliteit. Om goede kwaliteit te herkennen, kan er dus gekeken worden naar de mooie imperfecties van de natuur.

- Goede kwaliteit en duurzaamheid

Ook voor een kunstgazon geldt dat een duurdere, betere kwaliteit langer meegaat. Het doet misschien even pijn, maar toch is het verstandig om in één keer een hoger bedrag te spenderen voor een goed product, waar u jarenlang plezier aan beleeft dan aan een goedkoop, maar slecht product. Het zou toch jammer zijn, ook voor uw portemonnee, als u om de paar jaar weer een nieuwe kuntgrasmat moet aanschaffen.

- Natuurlijke kleuren

Kunstgras van goede kwaliteit zal met de jaren niet of nauwelijks verkleuren. De grassprietjes bijvoorbeeld, lijken qua kleur en vorm levensecht. En dat blijven ze. Ze zijn mooier nagemaakt dan de grassprietjes van een goedkoper soort kunstgras.
De laatste jaren is hier wel een verbetering te zien. Het 'ouderwetse', minder mooie soort kunstgras is in prijs verlaagd. De kwaliteit van dit goedkoper geworden kunstgras kan soms wel een voldoende scoren, maar meestal is het dan nog niet geschikt voor de achtertuin. De wens voor echt goede kwaliteit en een natuurlijke uitstraling, spelen daarvoor een te grote rol in elke achtertuin.

Aandachtspunten bij het kopen van kunstgras

Behalve de aandachtspunten van hierboven, raden we ook aan rekening te houden met; goedkoop is duurkoop. Helaas blijkt ook bij kunstgras dat de goedkopere varianten uit China meestal van slechte kwaliteit zijn. De gebruikte materialen daar zijn slecht en dat is te merken aan de kwaliteit.
Kunstgrashuis werkt daarom enkel en alleen met kwalitatieve kunstgrassoorten die zijn geproduceerd in Europa.

Wat kunt u verwachten als kunstgras niet van goede kwaliteit is?

  • De gekozen kleuren van de proefstaal kunnen nogal afwijken van de kleur die u uiteindelijk krijgt.
  • De veerkracht van goedkoop kunstgras is minder dan die van de duurdere soort. Door de gebrekkige veerkracht verschijnen snel zichtbare slijtplekken.
  • Doordat goedkoop gemaakt kunstgras geen coating heeft, zal UV-licht snel een negatieve invloed hebben op de kleur en stevigheid.
  • De betere grasmat heeft een onderkant van latex. In China wordt de onderkant gemaakt van kalk. Door kalk te gebruiken zijn de grasmatten minder flexibel, waardoor de matten sneller scheuren.

- Vooraf keurmerk checken

In Nederland heeft kunstgras doorgaans het REACH-keurmerk. Dit keurmerk betekent dat het kunstgras voldoen aan allerlei kwaliteitseisen. Consumenten kunnen hierdoor vertrouwen op de kwaliteit van het gekochte product. Controleer dus altijd vooraf of het gewenste kunstgazon zo'n REACH-keurmerk heeft.

De veiligheid van kunstgras is regelmatig negatief in het nieuws geweest. Wij krijgen hier dan ook vragen over. Om te kunnen garanderen dat ons kunstgras voor 100% veilig is, wordt het uitgebreid getest. Dit geldt voor al onze soorten kunstgras. Het beruchte product waar de zorgen om zijn ontstaan betreft rubbergranulaat. Dit wordt sowieso niet in ons kunstgras verwerkt. Onze veelvuldig geteste kunstgrassen zijn dus absoluut veilig. Kinderen, huisdieren, volwassenen of senioren; ons kunstgras is voor iedereen veilig.


- Kunstgras op uitstraling beoordelen

Kunstgazon kan nogal verschillen in uitstraling. De simpele versies zijn makkelijk te herkennen aan de korte grassprietjes en de onnatuurlijk strakke groene kleur. De laatste jaren heeft kunstgras een veel mooier en natuurlijker uitstraling gekregen. De enige manier om het verschil tussen echt en kunst te ervaren, is door eraan te voelen, want het verschil is nauwelijks te zien. Behalve de diversiteit in grassprietlengtes en de verschillende groentinten, net zoals bij echt gras, is er zelfs een soort kunstmos doorheen geweven. Ook aan verdorde bruine en gele sprietjes is gedacht om een natuurlijke uitstraling na te bootsen.

Proefstalen opvragen om thuis te proberen

Voordat u een keuze maakt en alles bestelt, kunt u altijd vragen om proefstalen. U kunt met deze mini kunstgrasmatjes in huis, rustig kijken welk soort kunstgras u het mooiste vindt.

Zelf leggen of laten leggen?

Het is geen klein klusje om zelf kunstgras te leggen. Het wordt regelmatig onderschat. Vooral het voorbereiden van de grond is een zware klus. Deze goede voorbereiding is echter wel essentieel, want het voorkomt veel problemen in de toekomst. Een van die problemen is regenwater dat blijft staan op het kunstgras. Pak deze klus dus alleen aan als u handig en sterk bent. Bent u hier niet van overtuigd, dan kunt u het beter laten doen. Het voordeel daarvan is dat u zeker weet dat het vakkundig en netjes gedaan wordt.
Een stukje kunstgras in uw tuin, kan het geheel iets extra's geven. Het ziet er mooi uit en het hoeft nooit gemaaid of bemest te worden. Het onderhoud van de tuin wordt hierdoor een minder intensief en tijdrovende klus.

Onze top 10 beste kunstgras voor in de tuin

beste kunstgrasWilt u meer weten over onze kunstgras soorten? Neem dan contact met ons op of vraag direct een offerte aan.Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?