Privé hockeyveld

Hockey is één van de meest populaire sporten van Nederland. Naast het feit dat het bij volwassenen erg in trek is, zijn er ook erg veel jeugdige fanatiekelingen die de sport beoefenen. De sport is dus erg toegankelijk voor zowel jong als oud. Doordeweeks wordt er veelal getraind en in de weekenden vindt meestal de competitie plaats. Het gebeuren heeft niet alleen op sportief gebied een positieve uitwerking op mensen, maar zeer zeker ook op sociaal gebied.

Privé hockeyveld

Het hockeyseizoen

Het hockeyseizoen is ingedeeld in twee periodes, dit zijn het voorjaar en het najaar. Het ene deel loopt van medio februari tot en met mei en het andere deel loopt van medio september tot en met november. De trainingen kunnen ooit wel wat langer doorlopen buiten deze periodes.


Hockey buiten de reguliere trainingen en competitie

Wanneer men buiten reguliere tijden toch graag een balletje wil slaan als leuke vrijetijdsbesteding of om technieken te verbeteren, dan is dit ooit lastig omdat bij de sportclubs de velden lang niet altijd toegankelijk zijn. Een privé hockeyveld bij u thuis kan dan uitkomst bieden. De sport kan te allen tijde beoefend worden ongeacht het weer, de tijd en andere factoren die u kunnen belemmeren uw sport te beoefenen. Meer en meer mensen besluiten een hockeyveld aan te laten leggen in hun achtertuin, dit kunnen kleine veldjes zijn om technieken op te oefenen, maar ook volwaardige velden met goals. Elke gewenste afmeting kan gemaakt worden, waarbij alle wensen in acht worden genomen.


Kunstgras speelondergrond

Zoals veel mensen weten wordt hockey voornamelijk op hockeygras gespeeld. Dit is een speciaal soort kunstgras met zeer korte vezel van zo'n 14 mm hoog. Dit kunstgras zorgt ervoor dat er minimale rolweerstand is voor de bal, dit komt het spel ten goede. Daarnaast is het type kunstgras dat gebruikt wordt op hockeyvelden erg slijtvast, dat wil zeggen dat vezels niet snel los zullen laten, zelf bij intensief gebruik en het vele draaien dat de spelers doen op de mat. In tegenstelling tot vele andere kunstgrassen heeft hockeygras geen leg- of vleugrichting, omdat de vezels zo kort zijn en zo dicht op elkaar zitten. Met 'vleugrichting' bedoelen we de schuinstand van de vezels, omdat het geheel op een rol geleverd wordt.


Realisatie van een kunstgras hockeyveld

Tijdens de realisatie van een hockeyveld thuis dient er met een aantal factoren rekening gehouden te worden;


Het eventuele oude gazon dient verwijderd te worden en de bodem dient zo’n 15 tot 20 cm afgegraven te worden. Bij tuinen waar het grondwater extreem hoog staat zal er dus extra rekening mee gehouden dienen te worden met de waterstand en eventueel zal er een drainagesysteem aangelegd dienen te worden. Ook moet er gelet worden op eventuele kabels die onder de grond lopen.


Er zullen betonbanden geplaatst moeten worden die het hockeyveld scheiden van de rest van de tuin. Dit is niet alleen noodzakelijk voor de bal die niet buiten het speelveld mag belanden, maar ook voor het kunstgras. Kunstgras dient namelijk ten alle tijden opgesloten te liggen. Dit is nodig om de onderbouw goed aan te kunnen trillen, daarnaast mag er ook geen vuiligheid onder het kunstgras komen en zal de mat minder snel op kunnen waaien bij slechte weersomstandigheden. De betonbanden zijn leverbaar in een tweetal kleuren, namelijk lichtgrijs en antraciet. Wanneer de banden geplaatst worden kunnen er indien gewenst ook uitsparingen gemaakt worden voor de goaltjes, zodat er een grotere speeloppervlakte is, die volledig afgebakend is met betonbanden.


Wanneer de overtollige grond of het oude gras verwijderd is en de betonbanden geïnstalleerd zijn kan het geheel gevuld worden met materiaal dat de onderbouw gaat vormen. Er zijn diverse materialen die hiervoor gebruikt kunnen worden, namelijk fijn gebroken puin, stabilisatiemix, stabidrain of lava. Dit zijn allen materialen die een stevige onderbouw vormen die niet gevoelig zal zijn voor verzakkingen. Dit materiaal dient aangebracht te worden tot zo’n 7 cm onder de rand van de bovenkant van de betonbanden. Wanneer dit aangebracht is zal het geheel aangetrild worden en worden geëgaliseerd met behulp van een waterpas.


Hockeyveld aanleggen 

Nadat de onderbouw voltooid is kan het drukverdelend doek gelegd worden. Dit doek, ook wel ‘geovlies textiel’ genaamd, zorgt ervoor dat er minder snel deuken in de onderbouw zullen komen. Zoals de naam al zegt zorgt dit doek voor een optimale drukverdeling. Hier overheen gaan we het kunstgras leggen. Het hockey kunstgras wordt geleverd op rollen van 4 meter breed, dus zal het bij grotere oppervlakten vaak aan elkaar verlijmd dienen te worden, dit gebeurt met behulp van een lijmband en kit of lijm. En kan de belijning in het kunstgras hockeyveld gesneden worden.


Uiteindelijk zal er kwartszand over het kunstgras gestrooid worden. Voor hockeyvelden wordt 7kg per vierkante meter geadviseerd. Dit kwartszand is totaal niet schadelijk in tegenstelling tot rubberkorrels waarmee voetbalvelden in het verleden bestrooid werden. Kwartszand geeft voldoende gewicht aan de mat, zodat deze goed op haar plek blijft liggen, daarnaast geeft het nog extra stevigheid aan de kunstgrasvezels. Ook is het mogelijk om het hockeyveld voor 50% te bezanden. Het is dan van belang het veld vooraf te sproeien. Deze combinatie van water en zand wordt een semi waterveld genoemd.


 Een hockeyveld vergt nagenoeg geen onderhoud en heeft een levensduur van gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar. Het schoonhouden met behulp van een harde bezem of bladblazer volstaat vaak al. Met name het bladvrij houden is van belang. Wanneer het blad zich op het veld zou ophopen en zou gaan rotten dan kan dit een voedingsbodem gaan vormen voor onkruid en mossen. Dit is vanzelfsprekend niet gewenst in het kunstgras.


Uiteindelijk kunt u genieten van een optimale vrijetijdsbesteding, waarbij sportiviteit en sociale interactie centraal staan. Een welkome functionele aanvulling voor elke tuin tegen elk budget. Het privé hockeyveld heeft definitief haar intrede gedaan in de Europese particuliere tuinen en zoals u al opgemerkt zult hebben is dit door Kunstgrashuis BV als gespecialiseerde onderneming goed te realiseren. Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?