Onderbouw kunstgras

Een goede onderbouw is voor het leggen van kunstgras van essentieel belang. De onderbouw vormt de basis van een mooi kunstgrasgazon en dient afgestemd te zijn op de bodemsoort, drainagewerking en uiteindelijke doeleinden van het kunstgras.

Onderbouw kunstgras

 

 

 

Werkwijze

Allereerst is het van belang dat voor het maken van de onderbouw dat de gehele oppervlakte waar we het kunstgras gaan leggen omsloten is. Dit kan van alles zijn, bestrating, betonbanden, vlonders, bloembakken etc. Het is voornaam dat desbetreffende kantopsluiting minimaal 5 cm diep de grond in zit.


Een dergelijke opsluiting is van belang, omdat;


  • Het materiaal waaruit de onderbouw bestaat niet weg moet kunnen tijdens het aantrillen
  • Wanneer het materiaal in de onderbouw niet weg kan aan de zijkanten, zullen er ook geen verzakkingen optreden in de periode na aanleg
  • De onderbouw vormt zo een stevig geheel dat goed op zijn plek blijft liggen
  • Het zorgt ervoor dat het een net afgewerkt geheel is, waarbij snijkanten/onderdoek niet zichtbaar zijn
  • Er zal minder vuiligheid op het kunstgras komen, daarnaast kunnen zich geen vuilophopingen voordoen onder het kunstgras

Nadat de kantopsluiting geplaatst is, kan het geheel (afhankelijk van de bodemsoort) gevuld worden met stabilisatiemix, stabicare, lava of gebroken puin. Daarna wordt het geheel aangetrild met een trilplaat en geëgaliseerd met behulp van een waterpas.


Welke onderbouw voor welke bodemsoort?

De bodemsoort bepaalt mede wat voor materiaal in de onderbouw gebruikt dient te worden. Wanneer we kunstgras op zandgrond leggen wordt, is onze stabilisatiemix de beste keuze om in de onderbouw te verwerken. We spreken dan over een laag van zo'n 5 tot 8 cm dik.


Bij klei-, leem- of veengrond dient er in de onderbouw gebruik gemaakt te worden van lava, stabicare of gebroken puin. Van dit materiaal wordt gebruik gemaakt, omdat dit een stabielere basis vormt. Deze bodemsoorten vereisen een extra stabiele onderbouw, omdat verzakkingen kunnen optreden wanneer er enkel gebruik gemaakt wordt van ophoogzand in de onderbouw.


Onderbouw in samenhang met gebruik

Er dient bij het realiseren van de onderbouw te allen tijde rekening gehouden te worden met de uiteindelijke doeleinden waar het kunstgras voor gebruikt wordt. Is het bestemd als sier- of speelgazon voor kinderen, dan volstaat een onderbouw van 5 tot 8 cm stabilisatiemix. Is het kunstgras meer bestemd om op te sporten, dan dient afhankelijk van de intensiviteit ervan een laag lava, stabicare of gebroken puin in de onderbouw verwerkt te worden.


Het mag dus duidelijk zijn dat de onderbouw de basis voor een mooi kunstgrasgazon vormt en er dus juiste materiaalkeuzes en werkwijzes gemaakt en gehanteerd dienen te worden om zo ieder project tot een succesverhaal te maken. De kwaliteit is dus niet alleen belangrijk in de producten zelf, maar zeer zeker ook in de werkzaamheden. Kunstgrashuis gaat dan ook zeer proffesioneel te werk, zodat deze gedegen kwaliteit gegarandeerd kan worden. 



Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?