Klimaatverandering - De gevolgen voor uw tuin

Zoals we merken hebben de klimaatveranderingen steeds meer invloed op ons leven. Niet alleen in Afrika zijn de gevolgen merkbaar, maar ook in ons eigen kikkerlandje. Er zijn diverse meningen als het aankomt op klimaatverandering, de één denkt dat het veelal ligt aan de uitstoot van fabrieken en voertuigen waardoor het gat in de ozonlaag steeds groter wordt. Andere partijen zeggen weer dat het klimaat ondanks de uitstoot toch sowieso periodiek verandert, denk maar aan ijstijden toen er nog geen auto’s reden. Feit blijft dat ongeacht de oorzaak we toch de verschillen merken in onze omgeving.

Klimaatverandering - De gevolgen voor uw tuin

Droogte in de tuin

De klimaatveranderingen zorgen ervoor dat de weersomstandigheden steeds extremer worden. Lange droogteperioden zijn geen uitzondering meer, maar ook andere extremen blijven niet uit, zoals meer wateroverlast. Dit alles heeft natuurlijk ook gevolgen voor uw tuin en gras. Door de extreme droogte heeft het gazon veel te lijden, met name wanneer er ook sproeiverboden afgegeven worden door de overheid. Dit is voor tuinliefhebbers natuurlijk een doorn in het oog, de planten en het gazon zullen toch voldoende water nodig hebben om goed te kunnen gedijen. We zien daarom steeds meer tuinen met uitgedroogde gazons waar onkruid welig in tiert. Dit onkruid is vaak een gevolg van de verminderde conditie van het gazon, hierdoor krijgt onkruid namelijk meer de kans zich te ontwikkelen.


Verbrand gras


Veel liefhebbers zijn al op zoek naar een tuininrichting die de extreme weersomstandigheden beter kan verdragen. Met name voor gazons blijkt dit een lastig verhaal te zijn. Dit is dan ook een reden dat veel huishoudens en gemeentes voor kunstgras leggen kiezen. Er zijn immers inmiddels veel soorten kunstgras die nagenoeg niet meer van echt te onderscheiden zijn. Kunstgrashuis levert mooi kunstgras dat niet alleen uitzonderlijk duurzaam is, maar ook zeer realistisch. De nieuwste kunstgrassen in assortiment hebben nerven op de grassprieten waardoor het licht gebroken wordt en er geen glans op het kunstgras te zien is. Daarnaast worden er meerdere kleuren gebruikt in één mat met daarbij ook verschillende graslengtes . Dit alles zorgt voor een ontzettend realistisch beeld; kunstgras wat niet te onderscheiden is van echt gras! Dit, in combinatie met het minimale onderhoud en het altijd groene beeld, zorgt er voor dat veel mensen de overstap maken van gras naar kunstgras laten leggen. Het kunstgras zal immers nooit een gele en droge uitstraling vertonen bij een tekort aan vocht en voedingsstoffen.


Kunstgras laten leggen


Vochtproblemen in de tuin

Naast droogte in de zomer constateert men bij elk jaargetijde tijdens klimaatveranderingen ook andere extremen. In het najaar en de winter zal namelijk steeds meer hevige regen- en sneeuwval vóórkomen. Ook dit is niet gunstig voor de toestand van het gazon en de beplanting, omdat het gazon en de ondergrond natuurlijk ook weer niet te nat mag blijven. Het gazon zal dan een open stuctuur krijgen doordat de wortels zich minder ontwikkelen. Ook hier geldt weer het feit dat bij slechtere conditie van het gras onkruid natuurlijk weer meer de kans krijgt zich te ontwikkelen. Jaarlijks verticuteren en doorzaaien in het voorjaar zal dan nodig zijn wil men een wat vollere grasmat behouden.


Vochtproblemen in de tuin


Met droge zomers en sproeiverboden zijn mensen vaak geneigd meer bestrating laten aanleggen, omdat ze het groen simpelweg niet goed kunnen houden. Helaas geeft teveel bestrating echter wel weer problemen in de koude en vochtige perioden van het jaar. Normaalgesproken verdwijnt er veel vocht in de bodem via de borders en gazons. Hoe meer bestrating er in de tuin aanwezig is, des te minder er op deze manier afgevoerd kan worden.Wat is nu de oplossing voor vochtproblemen in de tuin? Er worden regelmatig drainagesystemen aangelegd om het overtollige vocht in met name het najaar en de winter op te vangen. Kiest u voor kunstgras, dan zal overtollig vocht geen probleem zijn. Kunstgrashuis kunstgrassen kunnen namelijk 60 liter water per vierkante meter per minuut verwerken. Natuurlijk is een gedegen onderbouw hierbij wel cruciaal. Bij een vochtig blijvende bodem wordt daarom vaak voor KH Stabidrain of Lava gekozen. In sommige gevallen kan men kiezen voor drainage onder kunstgras plaatsen.Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?