Mollen onder kunstgras? Kan dat?

Mollen in de tuin zijn een veelvoorkomend probleem. Het is algemeen bekend dat mollen gangen graven. Gevolgen van mollen in de tuin zijn ten eerste dat dit tot verzakkingen in de tuin kan leiden, doordat een mol gangen graaft. Daarnaast dient de mol de grond die hij weg graaft ook af te voeren, dit kan niet anders dan boven de grond. Het gevolg is dus dat in de hele tuin molshopen zichtbaar worden. Dit alles geeft natuurlijk niet het beeld dat tuinliefhebbers graag zien. Het is erg vervelend wanneer in een nette en goed onderhouden tuin de eerste molshopen en verzakkingen tevoorschijn komen.

Mollen onder kunstgras? Kan dat?

 

 

 

 


Komen mollen onder kunstgras?

Heeft u een tuin en kunstgras, dan zult u naar alle waarschijnlijkheid geen last van hebben van mollen. Wanneer kunstgras in de tuin gerealiseerd wordt, dient eerst namelijk de zwarte aarde en het oude gras afgegraven te worden, daarna wordt de zogeheten onderbouw aangebracht en aan getrild. Deze onderbouw bestaat veelal uit een stabilisatiemix, witzand, menggranulaat of lava. Op de onderbouw wordt onderdoek of drukverdelend doek aangebracht en daarop komt het kunstgras te liggen.


In de kunstgras onderbouw zullen zich geen voedingsstoffen voor mollen bevinden waar ze naar op zoek zijn, daarnaast is het geen fijne ondergrond om in te graven. Hierdoor zoeken mollen graag elders hun heil, bijvoorbeeld in de tuin van de buurman, die nog een echt gazon heeft dat rijk is aan regenwormen en een zachte ondergrond heeft waar mollen heerlijk in kunnen graven.


Wanneer een mol ergens een territorium heeft kan het ooit net na aanleg van het kunstgras nog voorkomen dat ze nog éénmaal langskomen en een gang graven. Ze zullen echter al snel doorhebben dat de situatie veranderd is en beter elders gezocht kan worden naar betere omstandigheden. Advies is vaak in een tuin met mollen, de mollen verjagen alvorens er kunstgras gelegd wordt.Molshopen - Kunstgrashuis


Hoe mollen bestrijden?

Raadzaam is mollen bestrijden wanneer u geen schade aan uw tuin wilt. Maar hoe mollen te bestrijden? Er zijn verschillende methoden die mollen verjagen of mollen in de tuin voorkomen;


  • Bestrijding met klem
  • Bestrijding met mollenkoker of leefval
  • Verjagen met carbid
  • Verjagen met kattenuitwerpselen
  • Verjagen met ultrasone geluiden

Bestrijding met klem

Meest gebruikte methode voor de bestrijding van mollen is niet al te diervriendelijk, we praten hier namelijk over de klem. De klem is een effectief middel dat veel ongediertebestrijders gebruiken. De mol overleeft deze manier van bestrijding echter niet.


Bestrijding met mollenkoker

Naast de klem is er ook nog een diervriendelijke mollenbestrijding mogelijk en dat is het plaatsen van leef vallen ofwel mollenkoker. Dit zijn een soort kooitjes die dicht gaan wanneer de mol erin komt. Voordeel hiervan is het feit dat er geen mollen gedood worden, de mollenkoker kan namelijk in zijn geheel met mol meegenomen worden naar een ander gebied waar de mol gewoon vrijgelaten kan worden op een plek waar deze niet tot last is. Zo blijft de mol dus in leven, dit is belangrijk voor de natuur, omdat mollen van belang zijn voor de biodiversiteit.


Verjagen met carbid

Daarnaast kan er carbid in de gangen gestrooid worden waarna de gangen afgedekt worden met een tegel of iets dergelijks. Carbid reageert namelijk met water, er wordt dan een gas gevormd wat zich verspreidt door het gangenstelsel. De mollen zullen hierdoor verdreven worden, omdat ze deze geur niet fijn vinden, daarnaast neemt het ook nog zuurstof weg.


Verjagen met katten uitwerpselen

Een andere manier is het plaatsen van kattenpoep in de mollengang. Mollen zijn namelijk bang voor katten en zullen bij het ruiken van hun aanwezigheid ergens anders hun heenkomen zoeken. Natuurlijk is het geen al te frisse manier van bestrijden, maar wel een betrekkelijk effectieve.


Verjagen met ultrasone geluiden

Nog een wat meer diervriendelijke oplossing is het plaatsen van apparaten die ultrasone geluiden uitzendt. Mollen hebben namelijk een erg scherp gehoor om hun prooien te lokaliseren. Mollen vinden de geluiden die deze apparaten uitzenden erg vervelend en zullen hierdoor verdwijnen uit uw tuin. Dit is echter een manier van bestrijden die zeer wisselende resultaten heeft. Op sommige plekken werkt het dus goed, maar op andere plekken wat minder goed.Hoe mollen onder kunstgras te voorkomen?

Zoals besproken is de kans klein is dat mollen zich onder het kunstgras zullen begeven vanwege gebrek aan voedingsstoffen en onprettige ondergrond. Wilt u nog zekerder zijn, dan kunt u nog een maatregel treffen als het gaat om mollen onder kunstgras voorkomen, namelijk het plaatsen van mollengaas en valdemping.


Wanneer de overtollige grond afgegraven is en het geheel gereed is om de onderbouw voor onder het kunstgras aan te brengen, zou het zogeheten mollengaas geïnstalleerd kunnen worden. Mollengaas is kunststof net met mazen van niet meer dan 1 cm. Dit dient op aanzienlijke diepte geinstalleerd te worden met extra hoge opsluitbanden eromheen die volledig ingegraven worden.


Als onderbouw kunt u dan stabilisatiemix gebruiken. Nadat deze stabiele laag is aangebracht, aangetrild en geëgaliseerd is kunt u valdemping installeren. Kies altijd voor valdemping van minimaal 20 mm dik. De valdemping tegen mollen werkt goed doordat deze zogeheten shockpads een barrière vormen waar mollen niet doorheen kunnen graven. Op deze manier vormt valdemping onder kunstgras een gesloten geheel waarbij geen verzakking of andere schade door mollen kan ontstaan.


Zoals duidelijk mag zijn kan de gemiddelde kunstgraseigenaar dus heerlijk zonder zorgen genieten van een mooie tuin zonder molshopen en gangenstelsels!Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?