Kunstgras leggen in de winter

In Nederland verschillen de 4 jaargetijden nogal wat van elkaar. Temperatuurswisselingen en neerslag spelen hierbij de grootste rol. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de activiteiten van mensen. In de zomer zijn mensen vanzelfsprekend eerder geneigd om buitenactiviteiten te ondernemen. In het voorjaar begint men volop tuinen weer netjes te maken en komen er ideeën op tafel om de tuin maar eens op de schop te gooien en op te knappen. Veel mensen halen hier veel voldoening uit. Maar is het wel zo slim om met deze werkzaamheden te beginnen als het al mooi weer is?

Kunstgras leggen in de winter

In het voorjaar en in de zomer wil men met grote regelmaat in de tuin genieten van het mooie weer, een mooie en nette tuin is dan natuurlijk wel gewenst. Ook voor de kinderen is het fijn als ze met het mooie weer buiten kunnen spelen op bijvoorbeeld een mooi kunstgras gazon. Maar wanneer je in het voorjaar al mooie dagen hebt wat steeds vaker het geval is, dan is het fijn als je tuin hier al klaar voor is, zodat je meteen optimaal kunt genieten van het mooie weer in een prachtig ingerichte tuin en kunstgras.


De dagen worden in het najaar weer korter en de temperatuur gaat weer omlaag. Nu wil dat niet zeggen dat het leven stilstaat. Dat geldt zeer zeker niet voor het kunstgras leggen. Kunstgras kan het hele jaar door gelegd worden in Nederland. Enkel wanneer er veel vorst in de bodem zit zal de onderbouw ten behoeve van het kunstgras niet volledig gerealiseerd kunnen worden.


In Nederland worden naar aanleiding van de klimaatveranderingen de winters steeds zachter. Dit heeft natuurlijk nadelen voor natuur en milieu, maar voor zaken als tuinaanpassingen is het juist een voordeel. Er zijn nagenoeg geen periodes meer waarin u niets aan uw tuininrichting kunt doen.


Onderbouw realiseren

Zoals eerder vernoemd is het lastig om een kunstgras onderbouw te realiseren wanneer er vorst in de bodem aanwezig is. Wanneer dit lichte vorst is kan men er nog doorheen komen met een steekschop. Aangezien er veelal een laag van 5 tot 8 cm onderbouw aangebracht dient te worden kan een dergelijke hoeveelheid eerst afgegraven worden. Daarna kan het geheel gevuld worden met een stabilisatiemix of lava(afhankelijk van de bodemsoort). Dit materiaal kan eenvoudig aan getrild worden wanneer het niet bevroren is. Het is wel zaak dat er geen sprake is van teveel neerslag. Bij extreme neerslag kan er namelijk teveel water blijven staan, waardoor het geheel niet goed aan getrild kan worden.


Kantopsluiting installeren

Mocht er nog kantopsluiting gezet dienen te worden, dan is dit in de winter over het algemeen geen probleem mits er wederom niet teveel vorst in de bodem aanwezig is. Ook dient er niet teveel neerslag te vallen, wanneer er sleuven gegraven dienen te worden zullen de sleuven ten behoeve van bijvoorbeeld het plaatsen van betonbanden anders vol lopen met water. 


Verlijmen van het kunstgras

Wanneer er sprake is van naden die aan elkaar verlijmd dienen te worden, dan is het voornaam dat de temperatuur niet lager is dan 5 graden Celsius. Om dit op te vangen kan er in sommige

(nood-)gevallen voor gekozen worden om de kit of de lijm vooraf bij de verwarming te zetten.

Bij het leggen van het kunstgras is het belangrijk dat de kunstgrastape niet te nat wordt omdat de hechtwerking dan verloren gaat. De kit of de lijm mag daarentegen wel wat nat worden. Sterker nog, deze stoffen hechten zelfs nog beter wanneer er wat vocht bij komt in tegenstelling tot wat veel mensen vaak denken.


Invegen kunstgras

Wanneer men kwartszand in het kunstgras wil aanbrengen, dan is dit bij droog weer geen enkel probleem. Bij grote hoeveelheden neerslag kan er in sommige gevallen beter voor gekozen worden om het kunstgras pas te bezanden als het droog is. Het kwartszand kan dan gemakkelijker wegzakken tot in de onderlagen van het kunstgras.


Zoals u ziet zijn er altijd zaken waar u rekening mee dient te houden bij het kunstgras leggen in de winter. Maar zelfs in de winter kan een mooi kunstgras gazon gerealiseerd worden, zodat u wanneer het straks mooi weer is in het voorjaar weer optimaal kunt genieten van uw compleet ingerichte tuin met kunstgras.Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?