Kunstgras in de volière

Er zijn al jarenlang veel vogelliefhebbers, die actief de hobby beoefenen in Europa. Vogels voelen zich natuurlijk het meest prettig wanneer het onderkomen hun natuurlijke leefomgeving zoveel mogelijk evenaart. Ook voor het aanzicht van de kooi is dit natuurlijk het mooiste. Kunstgras in de volière of vogelkooi is in dat geval een uitkomst.

Kunstgras in de volière

 

 

 


 Volière ondergrond

Het is belangrijk dat er geen ongedierte in de volière kan komen zoals bijvoorbeeld muizen of ratten, die natuurlijk op het vogelvoer af kunnen komen. Helaas kan dit ongedierte vogelziektes veroorzaken. Vogelziektes voorkomen kan mede gedaan worden door een ondergrond te creëren die voorkomt dat ongedierte zich een weg kan banen naar binnen. De bodem van de vogelkooi of volière wordt dan ook vaak dicht gemaakt met klinkers, tegels of beton. Wilt u ook planten in de volière, dan kan hier rekening mee gehouden worden door delen open te laten in de ondergrond, zorg hierbij wel dat het een sluitend geheel blijft waarbij geen ongedierte door de volière in kan komen. Dit kan doormiddel van gaas of het gebruik van een degelijke plantenbak.


Om het uiterlijk van de volière zo natuurlijk mogelijk te maken, kiezen vogelliefhebbers veel voor kunstgras in volière leggen. Het kunstgras installeren is eenvoudig op betonvloeren, bestrating, maar ook op zand. Zoals besproken is raadzaam om als ondergrond in de vogelkooi het kunstgras op beton leggen, daarnaast kan het ook op klinkers of tegels. Dit is namelijk het makkelijkste schoon te houden.


Hygiënische vogel ondergrond

Kunstgras als vogel ondergrond is niet alleen mooi, maar ook is kunstgras hygiënisch. Het is namelijk erg praktisch op het gebied van hygiëne. Kunstgras is gemaakt van kunststof, dit heeft de eigenschappen dat het geen vocht en vuiligheid opneemt wat dus een groot voordeel is bij gebruik in een vogel onderkomen. Dit vocht loopt er simpelweg doorheen, omdat de backing voorzien is van gaten. Er kan wel 60 liter per vierkante meter per minuut doorheen lopen. Het is daarom wel raadzaam om onder het kunstgras vocht opnemende bodembedekking te strooien, zoals bijvoorbeeld zeoliet. Dit materiaal is 100% natuurlijk vulkanisch kleimineraal en wordt dan ook gebruikt door veel kwekers. Zeoliet gaat erg lang mee in vergelijking met andere bodembedekkingsmaterialen.


Kunstgras in de volière - Kunstgrashuis


Mocht het kunstgras vies worden door resten van voer en uitwerpselen en wilt u kunstgras schoonmaken, dan kunt u het kunstgras simpelweg uit het onderkomen halen en buiten de kooi afspuiten met een hogedrukreiniger. U zou zelfs desinfectiemiddelen of schoonmaakmiddelen kunnen gebruiken voor het kunstgras reinigen. Het Kunstgrashuis kunstgras zal niet verkleuren bij het gebruik van deze middelen.


Wat veel vogelkwekers ook doen om de vogels zo min mogelijk te verstoren tijdens voliére schoonmaken, is het aanschaffen van extra stukken kunstgras. Wanneer het ene kunstgras uit het onderkomen gehaald wordt om te reinigen, wordt er direct een ander stuk kunstgras neergelegd. Wanneer men werkt met reservestukken zult u broedende vogels minimaal verstoren tijdens het reinigen van de kunstgras bodembedekking.


Installatie kunstgras in volière

De installatie van kunstgras in de volière is iets anders dan wanneer het in de tuin gelegd wordt. Omdat het raadzaam is het kunstgras periodiek te reinigen, wordt geadviseerd om het kunstgras niet te bezanden met kwartszand of vast te lijmen aan de ondergrond. Het beste kan het geheel op maat gesneden worden, zodat het overal netjes aansluit. Kunstgras snijden kunt u doen met behulp van een stanleymes. Mocht u willen dan zou het nog vast gezet kunnen worden met behulp van kunstgrasankers. Het kunstgras zal echter in een omsloten omgeving als een vogelonderkomen altijd wel goed blijven liggen, mede omdat het ook niet intensief belast wordt. Wanneer het wat warmer weer is zal de installatie van het kunstgras het gemakkelijkst zijn, omdat het kunstgras dan erg soepel wordt en direct goed op zijn plek valt.


Kunstgras in de volière - Kunstgrashuis


Conclusie

Kunstgras is de perfecte ondergrond voor vogelkooien en volières. Dit in combinatie met beton en zeoliet zal een ideale bodem vormen in het vogelonderkomen, zodat de vogels niet alleen vitaal blijven, maar ook een mooiere leefomgeving hebben. In onderstaande opsomming staan nogmaals de voordelen samengevat van kunstgras in de volière.


  • Een natuurlijke uitstraling
  • Duurzaam
  • Eenvoudig schoon te houden
  • Geen onderhoud als bij echt gras
  • Hygiënisch
Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?