Kunstgras slecht voor de gezondheid!? Nee, zeer zeker niet!

Door een verkeerde interpretatie van de media denkt menig mens in Nederland momenteel dat het kunstgras slecht zou zijn voor de gezondheid en kanker zou kunnen veroorzaken. Dit is zeer zeker dus niet het geval. Hetgeen vaak niet opgepikt wordt is dat het hierbij gaat om de gerecyclede rubberkorrels die door veel bedrijven over de kunstgrasvelden (voor voetbaldoeleinden) gestrooid worden en niet om het kunstgras zelf. 

Wanneer worden rubberkorrels gebruikt

In de praktijk worden deze rubberen korrels door sommige bedrijven enkel gestrooid over kunstgras dat gebruikt wordt als officieel voetbalveld. Deze rubberen korrels zouden er namelijk aan bijdragen dat voetballers makkelijker slidings en dergelijke op het kunstgras kunnen maken zonder dat men schaafwonden krijgt, daarnaast zorgt het ook voor de juiste rolweerstand mbt de bal. Een alternatief voor deze rubberen korrels zijn onder andere korrels van kurk of kokosvezels, maar zolang de overheid de rubberen korrels niet verbiedt zullen er altijd bedrijven zijn die van deze korrels gebruik blijven maken. De overheid verbiedt het rubbergranulaat nog altijd niet, omdat men het nog niet bewezen acht dat het werkelijk schade toebrengt aan de gezondheid en dus kankerverwekkend zou zijn.


Oorzaak van gezondheidsklachten rubbergranulaat

De reden dat deze rubberen korrels (ook wel rubbergranulaat genoemd) kankerverwekkend zouden zijn is het feit dat er zogenaamde nitrosaminen, PAK’s en weekmakers in de rubberkorrels verwerkt zitten. De korrels zijn namelijk in wezen gerecyclede autobanden. Mensen die op deze voetbalvelden sporten komen in contact met deze stoffen via huidopname, inslikken en het inademen van vluchtige stoffen. Waar veel mensen niet aan denken is dat ditzelfde probleem zich rond wegen/snelwegen voordoet. Dezelfde stoffen ademen mensen namelijk dagelijks in, in de vorm van fijnstof. Banden van auto’s slijten namelijk ook wanneer men rijdt, dit rubber verdwijnt niet simpelweg, maar zorgt voor vervuiling op de weg en in de lucht eromheen.


Nooit rubberkorrels in particuliere sector

Zoals wellicht reeds duidelijk is gemaakt, is het kunstgras dat in particuliere tuinen gelegd wordt totaal niet schadelijk. De schadelijk geachte korrels worden hier namelijk sowieso nooit gebruikt. Gelukkig hoeven mensen zich dus geen zorgen te maken wanneer ze kunstgras zouden laten leggen. Dit heeft namelijk meer voordelen als nadelen.Terug naar blogoverzicht

Vrijblijvend advies

Bij elk project komen we eerst geheel vrijblijvend naar u toe om de situatie op te nemen. Tijdens het bezoek nemen we de exacte maten op en bespreken we het advies aanlegplan. Tevens nemen wij het assortiment kunstgras mee in grote stalen. Hierdoor krijgt u direct een duidelijk beeld of het type en kleur kunstgras in uw tuin past. Na ons bezoek ontvangt u gratis een gespecificeerde offerte. 

Afspraak inplannen?

Voordelen Kunstgrashuis


Vrijblijvend advies aan huis

Scherpe aanleg prijzen

Hoogste kwaliteit kunstgras

Milieu vriendelijke producten

Aanleg door eigen personeel


Hoe leggen wij het kunstgras aan?